Hajdú Anett

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember (onkológiai dietetikai specializáció)

Place of consultations

Panoráma Polyclinic (Buda)
7 Derkovits street, 1126 Budapest

Booking an appointment

Book an appointment online! You can choose a suitable time for you in our calendar.

Dietetikai tanácsadás, konzultáció, személyre szabott táplálkozási terv, egyéni étrend kialakítása dietetikai magánrendelés keretében: cukorbetegség, inzulinrezisztencia, elhízás, életmódváltás, egészségmegőrzés.

Dietetikusunk Hajdú Anett.

  • Speciális dietetikai ellátás onkológiai betegek számára
  • A daganatellenes kezelések tápcsatornát érintő mellékhatásainak menedzsmentje
  • Cél: a megfelelő tápláltsági állapot elérése, a táplálékfelvétel fenntartása vagy növelése, az anyagcsere változásainak mérséklése, vázizomtömeg és a fizikai teljesítőképesség fenntartása, az életminőség javítása.

A dietetikus az onkorehabilitációs egészségügyi csapat tagja.

Az étrend, amelyet személyre szabottan javasol a beteg érdekében, nem szigorú diéta, hanem korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás.  A megfelelően táplálkozó betegek könnyebben leküzdik a daganatellenes kezelések mellékhatásait, megelőzhetik a kóros tápláltsági állapotok (kóros soványság, kóros izomtömegvesztés, fehérjehiány) kialakulását.

A daganatellenes kezelések során a tápcsatornát érintő mellékhatások (hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás, mukozitisz stb.)  is jelentkezhetnek. Azok, akiknél a kezelés előtt vagy alatt testtömegvesztés áll fenn, nehezebben viselik a kezelést és a mellékhatások is gyakrabban fordulnak elő.

A dietetikus a beteg tápláltsági állapotát figyelembe véve javasol személyre szabott táplálásterápiát. A daganatos betegségek esetében a cél:

  • a megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása (a daganatellenes kezelések okozta mellékhatások és az esetlegesen fennálló társbetegségek figyelembevételével),
  • a táplálékfelvétel fenntartása vagy növelése, az anyagcsere változásainak mérséklése, vázizomtömeg és a fizikai teljesítőképesség fenntartása, az életminőség javítása.

Related practices

Tanulmányok
  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, ápolás és betegellátás alapszak, dietetikus szakirány (2009-2014.)
  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudomány MSc (2018-2020.)
Szakmai tapasztalat
  • Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak – dietetikus (2014-2015.)
  • Országos Onkológiai Intézet – dietetikus (2015-2017.)
  • Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profil – dietetikus (2017- jelenleg is)
  • CMC Déli Klinika – dietetikus (2019- jelenleg is)
Szakmai továbbképzés
  • 2022 Hospice-palliatív alapképzés (MHPE)
Főbb tudományos tevékenységek
  1. 05. 27. Novartis Mentor Program, előadás

A dietetikus tanácsai daganatos betegeknek – Mire hívjuk fel betegeink figyelmét az étkezések kapcsán?

  1. 11. 17. Magyar Onkológiai Társaság XXXII. Kongresszusa, előadás

Onkológiai betegek táplálásterápiája az intézetünkben

  1. 05. 25. Magyar Uroonkológiai Társaság IX. kongresszusa, előadás

Az onkológiai betegek táplálása a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjában

2019.04.05. Nutricia Mesterkurzus, előadás

Tumoros betegek tápláltsági állapot változásának szöveti szintű követése, kemoterápiás és immunterápiás kezelések alatt

2019.05.24. Magyar Uroonkológiai Társaság X. Kongresszusa, előadás

A fehérjepótlás szerepe az onkológiai betegek táplálásterápiájában

2020.01.04. Semmelweis Egészség Napok 5., Nőgyógyászati és Onkológiai nap, előadás

Többféle igény – egyféle étel

2020.11.04. Semmelweis Egyetem Palliatív Orvoslás Továbbképző Tanfolyam, előadás

Táplálás palliációban – Mire figyeljen az orvos?

2021.10.14. Egészségügyi Szakdolgozók LI. Országos Kongresszusa, előadás

Onkológiai betegek táplálásterápiája a pandémia alatt

2021.11.13. Magyar Onkológiai Társaság XXXIV. Kongresszusa, előadás

Szarkopéniás obezitás kezelése az onkológiában

  1. 09.09. Nutricia Mesterkurzus, előadás

A tápláltsági állapot és a testösszetétel monitorozása a kemoterápia és az immunterápia alatt

Tudományos tagságok
  • 2009 – Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT)
  • 2011 – Clinical Epigenetics Society (CLEPSO)
  • 2011 – Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU)
  • 2012 – European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO)
  • 2015 – Magyar Belgyógyász Társaság (MBT)
  • 2016 – European Microscopic Colitis Group (EMCG)
  • 2016 – European Society of Eosinophilic Oesophagitis (EUREOS)
  • 2017 – European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE)
  • 2017-2020 ESGE Young Endoscopists (EYE) munkacsoport választott tagja
  • 2019 – American Society of Gastrointestinal Endoscopy (ASGE)
  • 2019-2020 American Society of Clinical Oncology (ASCO)
Publikációk
  • Gyógyulásom könyve (2019) – online kiadvány, dietetikai fejezet szerző (Az Onkológiai Profilban működő Pink Bolero Önsegítő Egyesület kiadványa)
  • Péntek I., Dank M., Hajdú A., Juhász Á. (2021). Onkológiai rehabilitáció. Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 4. szám
  • Dank M., Péntek I., Juhász Á, Hajdú A. (2021). Daganatos betegek rehabilitációja. Klinikai Onkológia, 8(1):64–69.
  • Juhász, Á., Hajdú, A., & Dr. habil. Dank, M. (2021). Telerehabilitáció az onkológiában. IME – Az egészségügyi vezetők szaklapja, 20(3), 30–34. https://doi.org/10.53020/IME-2021-305
  • Kiss E, Hajdu A, Forika G, Dank M, Krenacs T, Nemeth Z. The Effect of Dietary Methyl-Donor Intake and Other Lifestyle Factors on Cancer Patients in Hungary. Cancers (Basel). 2022 Sep 13;14(18):4432. doi: 10.3390/cancers14184432. PMID: 36139592; PMCID: PMC9496722.
Tagságok
  • Magyar Mesterséges Táplálási Társaság
  • Magyar Onkológiai Társaság
  • Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Nyelvtudás
  • angol               
  • német

I like it, I share it

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email