Cöliákia: a lisztérzékenység betegsége

A cöliákia, más néven lisztérzékenység autoimmun betegség, ami a vékonybél nyálkahártyájának krónikus gyulladásával jár. A betegség oka a szervezet intoleranciája a legtöbb kalászos gabonafélében (búzában, árpában, rozsban) előforduló glutén egyik fehérje-összetevőjével szemben. A szóban forgó fehérje a vékonybélben termelődő saját fehérjékkel olyan molekulákat hoz létre, amelyeket az immunrendszer antigénként azonosít, és kéretlen immunválaszt ad a vélt betolakodó megsemmisítésére.

Az immunreakció a táplálék felszívódásában kulcsszerepet játszó bélbolyhok pusztulásához vezet, a tápanyagok felszívódása csökken, az alultápláltság mellett a szervezet nem jut hozzá a létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz – a vashiány például vérszegénységhez, a kalciumhiány csontritkuláshoz vezet, stb. A tapasztalatok szerint  a cöliákiával élőknek emellett gyakrabban vannak neurológiai problémái (pl. egyensúlyzavar, migrén, epilepszia), és fogékonyabbak más autoimmun megbetegedésekre is (pl. I-es típusú diabétesz, pajzsmirigygyulladás).

A lisztérzékenység számos más autoimmun betegséghez hasonlóan – jelenlegi tudásunk szerint – kezelhető, karbantartható, de gyógyítani nem lehet.

gluténérzékenység kialakulása és tünetei

A cöliákia kialakulásában jelenlegi tudásunk szerint főszerepet játszanak az örökölt genetikai tényezők, de környezeti ártalmak, például fertőzések vagy stressz is kiválthatja a betegség tüneteit. A kórós folyamat bármilyen életkorban – gyerekben, felnőttben – elindulhat, és ha egyszer elindult, nem szűnik meg.

A lisztérzékenység súlyossága és tünetei változatosak lehetnek. A betegek egy része panaszmentesen él, mások súlyos tüneteket tapasztalnak. A jellemző tünetek közé tartozik

  • a hasi fájdalom,
  • a puffadás,
  • a krónikus hasmenés (vagy gyerekkorban gyakran székrekedés),
  • a kóros fogyás és a
  • tápanyaghiányhoz kapcsolódó panaszok, betegségek.

Booking an appointment

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Tisztelettel kérjük kedves pácienseinket, hogy a rendelésre a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel érkezzenek meg! Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

A betegség diagnosztizálása

A cöliákia diagnózisához a gasztroenterológusnak a következő eszközök állnak rendelkezésére:

  • a genetikai háttér feltérképezésére a szakorvos kikérdezi páciensét (előfordult-e lisztérzékenység a felmenők körében?);
  • a beteget vérszérumvizsgálatra utalja be (labordiagnosztikai úton megállapítható, megtalálható-e a vérben a cöliákiára jellemző ellenanyag);
  • a cöliákia diagnózisa vékonybél-biopsziával (felső endoszkópos szövetmintavétellel) erősíthető meg kétséget kizáróan (de gyerekkorban elégséges lehet a vérvétel is).

Ha a tünetek nyomán a cöliákia gyanúját a szerológia vizsgálat megerősíti, orvos és beteg a gluténmentes diéta haladéktalan megkezdéséről dönt az emésztőrendszer további károsodásának, illetve a súlyos szövődményes betegségek kialakulásának megelőzése érdekében.

A cöliákia kezelése

A cöliákia kezelésének egyetlen ismert módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes diéta. Az érintettnek teljesen el kell hagynia a gluténtartalmú gabonaféléket tartalmazó ételeket és italokat. A diéta megkezdése rövid időn belül enyhíti a tüneteket, segít a vékonybél nyálkahártyájának regenerálódásában.

Az előírt étrend más a felépülés időszakában – ekkor a kialakult hiánytüneteket is csillapítani kell – és a későbbiekben, amikor a bél működése már helyreállt. A beteg számára legkedvezőbb gluténmentes étrend kialakításába a gasztroenterológus mellett célszerű dietetikust bevonni, aki további szempontokat – pl. a beteg alkata, általános állapota vagy egyéb betegségei – is mérlegel.

A cöliákiával diagnosztizált ember gyökeres életmódváltáson esik át. A diéta megszegése esetén a tünetek visszatérnek, ezért a betegnek folyamatosan és gondosan ellenőriznie kell a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek összetevőit. Súlyos esetben a minimális gluténtartalom is kerülendő, vagyis az elfogyasztott élelmiszer nyomokban sem tartalmazhat glutént.

A betegséggel járó krónikus fájdalom, a táplálkozással kapcsolatos félelmek, a diagnózist követően a kényszerű életmódváltás stresszel, szorongással, pszichoszomatikus tünetekkel járhat. Ilyen esetekben a pszichoterápia helyesen megválasztott formája segíthet a páciensnek az életminőség teljes körű helyreállításában.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

I like it, I share it

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Booking an appointment

Book an appointment online! You can choose a suitable time for you in our calendar.

Related practices

BLOG - PsyhcoLogic

Articles, podcasts

On our PsychoLogic site, you can listen to podcasts and read articles and blogs on topics that we hope will be of interest to you.

Comments are disabled.