A dietetikáról mindenkinek
Hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában, mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk? Arany Hajnalka gyermek- és felnőttdietetikus írása.
Mi a dietetika?
A diéta a görög eredetű „diaita”, életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása vagy épp ellenkezőleg, előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket. A táplálkozás tudományával már Hippokratész is komolyan foglalkozott .
A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.
Ki a dietetikus, mikor fordulhatunk hozzá?
A dietetikus főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.
Akkor forduljunk dietetikushoz,
- ha szeretnénk segítséget kérni az életmód megváltoztatásához, egészségünk megtartásához, a betegségek megelőzéséhez (prevenció);
- túlsúly, elhízás esetében;
- speciális táplálkozási igények – például táplálékallergia – felmerülése esetén;
- olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.
Miben segít a dietetikus?
- Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
- Túlsúly, elhízás esetén a súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
- Kialakult anyagcsere-betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanítása:
- magas koleszterin
- magas vérzsírszintek
- magas húgysavszint
- zsírmáj (szteatózis)
- inzulinrezisztencia
- csökkent glükóztolerancia
- cukorbetegség
- magasvérnyomás-betegség.
- Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakítása.
- Cukorbetegség.
- Emésztőrendszeri problémák:
- irritábilisbél-szindróma (IBS) és egyéb funkcionális gasztrointesztinális kórfolyamatok (FGID)
- krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD): Crohn-betegség colitis ulcerosa
- májbetetegségek
- epebetegség
- felszívódási zavarok: laktóz-, fruktózfelszívódási zavar (érzékenység).
- Cöliákia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követően étrendi, konyhatechnológai alapok megismertetése.
- Allergiák (tejfehérje, tojás).
- Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása.
- Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán.
I like it, I share it
Booking an appointment
Book an appointment online! You can choose a suitable time for you in our calendar.
Related practices
BLOG - PsyhcoLogic
Articles, podcasts
On our PsychoLogic site, you can listen to podcasts and read articles and blogs on topics that we hope will be of interest to you.
Refluxbetegség
Refluxbetegség A refluxbetegség – teljes nevén gasztroözofageális refluxbetegség – gyakorinak számító emés
Ételallergiás gyermek – szorongó szülő?
A gyermek ételallergiája alaposan felforgatja a családok életét. Súlyos allergia esetén mindenképpen el kell ker
Mire szolgál a HELIPROBE kilégzéses teszt?
A Helicobacter pylori baktérium fertőzése gyomorhurutot vagy gyomor- és nyombélfekélyt okozhat, aminek jellemző t
Mire valók a H2-kilégzéses tesztek?
A hasi diszkomfortérzés, fájdalom, puffadás, gázképződés, szélgörcsök, hasmenés vagy székrekedés, a korai
A pszichoszomatika útvesztői, azaz a gyermekorvos és pszichológus találkozása
A gyermekkori hasfájás a leggyakoribb gyermekgyógyászati és gyermek-gasztroenterológiai kórkép, melynek számos