A dietetikáról mindenkinek

Hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában, mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk? Arany Hajnalka gyermek- és felnőttdietetikus írása.

Mi a dietetika?

A diéta a görög eredetű „diaita”, életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása vagy épp ellenkezőleg, előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket. A táplálkozás tudományával már Hippokratész is komolyan foglalkozott .

A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.

Ki a dietetikus, mikor fordulhatunk hozzá?

A dietetikus főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.

Akkor forduljunk dietetikushoz, 

  • ha szeretnénk segítséget kérni az életmód megváltoztatásához, egészségünk megtartásához, a betegségek megelőzéséhez (prevenció);
  • túlsúly, elhízás esetében;
  • speciális táplálkozási igények  – például táplálékallergia – felmerülése esetén;
  • olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.

Miben segít a dietetikus?

  1. Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
  2. Túlsúly, elhízás esetén a súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
  3. Kialakult anyagcsere-betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanítása:
    • magas koleszterin
    • magas vérzsírszintek
    • magas húgysavszint
    • zsírmáj (szteatózis)
    • inzulinrezisztencia
    • csökkent glükóztolerancia
    • cukorbetegség
    • magasvérnyomás-betegség.
  4. Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakítása.
  5. Cukorbetegség.
  6. Emésztőrendszeri problémák:
    • irritábilisbél-szindróma (IBS) és egyéb funkcionális gasztrointesztinális kórfolyamatok (FGID)
    • krónikus gyulladásos bélbetegségek  (IBD): Crohn-betegség colitis ulcerosa
    • májbetetegségek
    • epebetegség
    • felszívódási zavarok: laktóz-, fruktózfelszívódási zavar (érzékenység).
  7. Cöliákia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követően étrendi, konyhatechnológai alapok megismertetése.
  8. Allergiák (tejfehérje, tojás).
  9. Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása.
  10. Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán.

I like it, I share it

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Booking an appointment

Book an appointment online! You can choose a suitable time for you in our calendar.

Related practices

BLOG - PsyhcoLogic

Articles, podcasts

On our PsychoLogic site, you can listen to podcasts and read articles and blogs on topics that we hope will be of interest to you.

Refluxbetegség A refluxbetegség – teljes nevén gasztroözofageális refluxbetegség – gyakorinak számító emés

Comments are disabled.