PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Egészségszorongás: féltjük az egészségünket, de nem merünk orvoshoz menni

Az egészségszorongás a szakemberek előtt eddig sem volt ismeretlen fogalom, a krónikus betegséggel együtt élők vagy gyakori fájdalommal küzdők körében ugyanis sokszor megfigyelhető – és teljesen érthető is – az egészségi állapot miatti aggódás. A koronavírus-járvány miatt előállt, csaknem egy éve tartó új helyzetben azonban a korábbinál jóval többen szoronganak különféle megbetegedésektől tartva.

 

Ahogy Gajdos Panna egészségpszichológus mondja, ebben nincs semmi meglepő, a mögöttünk álló hónapokban ugyanis mindannyian fenyegetve érezhetjük az egészségünket – ebben nagy szerepe van egyrészt annak, hogy szinte mindenhonnan a Coviddal kapcsolatos információk áramlanak felénk, másrészt annak, hogy rengetegszer hallhatjuk: „Csak most ne kelljen orvoshoz mennie az embernek!”

 

Fókuszban a test

A szakértő szerint az elmúlt egy évben az egészségszorongás azokat is utolérhette, akik korábban nem aggódtak túlzottan az egészségükért és nem féltek különösebben attól sem, hogy megfertőződnek a Coviddal. „Azoknál, akiknél eddig is kiemelt figyelem övezte az egészséget, nagy valószínűséggel fokozódott a helyzet” – részletezi Gajdos Panna, majd arra is kitér, hogy mivel jár pontosan az egészségszorongás: „Mivel az eddig megszokott életünkhöz képest jóval több időt töltünk a négy fal között és a korábbinál kevesebb inger ér bennünket, óhatatlan, hogy a figyelmünk beszűkül és befelé irányul. Ilyenkor nem csak gyakrabban pásztázhatjuk a testünket, hanem egyfajta éberség is kialakulhat egy-egy tünetre vagy testi érzetre fókuszálva.”

Az egészségpszichológus munkája során gyakran találkozik olyan krónikus betegekkel, akik aktívan követik a problémájukhoz kapcsolódó Facebook csoportot vagy internetes fórumot, ez azonban – különösen a jelenlegi helyzetben – az előnyök mellett hátrányokat is okozhat. „A segítségnyújtás, a közösség támogató ereje és az információgyűjtés mellett ezek az internetes csoportok akár a félelemkeltés eszközévé is válhatnak. Azok számára, akik rendszeresen követik az itt zajló eseményeket, különösen fontos, hogy meghúzzák azt a bizonyos határt, amelyen túl már megterhelőnek érzik az internetes kommunikációt” – hívja fel a figyelmet Gajdos Panna, aki szerint a tudatos információgyűjtés és -fogyasztás sokat segíthet az egészségszorongás csökkentésében.

 

Féltjük az egészségünket, de nem merünk orvoshoz menni

Ahogy a szakértőtől megtudjuk, az egészségszorongás sokak esetében olyan, mint a 22-es csapdája: napjainkban a megszokottnál nehezebb TB-alapú egészségügyi ellátáshoz jutni,  ugyanakkor a kórházakhoz, orvosi rendelőkhöz is félelem tapad. Az emberek többsége meg van győződve arról, hogy ezeken a helyeken nagy eséllyel elkaphatják a Covidot, ami komoly visszatartó erő. „Ez főleg az idősebb emberekben és a krónikus betegekben fokozhatja a feszültséget – ők azok, akik normál esetben könnyebben ráveszik magukat egy-egy vizsgálatra, illetve szükség esetén kórházba is befekszenek. A mostani helyzetben ők is mérlegelik, hogy mi jelent kisebb kockázatot: orvosi segítséget kérni vagy inkább kivárni?”

Gajdos Panna szerint a krónikus betegséggel élők – akik lassan egy éve úton-útfélen azt hallják, hogy a különösen veszélyeztetettek csoportjába tartoznak – szintén megpróbálnak a lehető legkevesebbszer orvoshoz fordulni, ami sokuknál együtt járhat azzal is, hogy a betegségük kezelését és rendszeres ellenőrzését most nem veszik annyira komolyan, mint korábban. Ez nem azt jelenti, hogy a betegek könnyelműbbé váltak: a kialakult helyzet lelkileg nagyon is megterhelő számukra, az orvoslátogatás azonban fokozott félelmet és óvatosságot vált ki belőlük.

„A jelenlegi helyzetben teljesen elfogadható, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hiszen komoly nehézségekkel kellett szembenéznünk még akkor is, ha nincs közvetlen érintettségünk a Covid-fertőzésben. A lelkileg megterhelő időszak természetes velejárója, ha azt érezzük, hogy mentális támogatásra van szükségünk még akkor is, ha korábban nem volt példa ilyenre. Előfordulhat, hogy a járványhelyzet olyan kihívásokkal szembesített, amilyenekkel korábban nem találkoztunk, ezek megélése és feldolgozása pedig nehéz lehet. Ezzel egy időben megjelenhet a gyengeség érzése, sőt akár bűntudat is kialakulhat, pedig semmi kivetnivaló nincs abban, ha egyedül nem tudunk megbirkózni a lelki nehézségekkel. A pszichológusok kezében vannak olyan hatékony eszközök, amelyek segíthetnek a megoldásban” – foglalja össze Gajdos Panna.

 

Ami még jól jöhet

„Akármilyen nehéz, próbáljunk meg mással foglalkozni, igyekezzünk változatos témákat elővenni a családi és baráti beszélgetések során. Keressünk olyan elfoglaltságokat, amelyek hosszabb-rövidebb időre kizökkentenek, és elterelik a figyelmünket” – javasolja az egészségpszichológus azoknak, akik úgy érzik, maguk is érintettek az egészségszorongásban. Gajdos Panna hozzáteszi, hogy egyikünk sincs könnyű helyzetben, mivel szinte mindenhonnan a Coviddal kapcsolatos információk ömlenek ránk: naponta többször hallhatjuk az új megbetegedések és a halálos áldozatok számát, ami egy bizonyos ponton túl nyomasztó lehet. „Sokat segít, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy ezekből a hírekből mennyit engedünk be, és megálljt parancsolunk az interneten keringő szélsőséges megnyilvánulásoknak is” – összegzi a szakértő.

Érdemes ezen kívül elsajátítani és rendszeresen alkalmazni stresszoldásra alkalmas technikákat, relaxációt. „Sokan számoltak be arról, hogy korábban a sportban találták meg a tökéletes feszültséglevezetést, most azonban az edzési lehetőségek is jelentősen korlátozottak. Érdemes szétnézni, hogy milyen online lehetőségek adottak a testmozgásra – a jóga azért is előnyös lehet, mert több olyan elemet tartalmaz, melyek elősegítik a relaxációt. Az otthon végzett gyakorlatok enyhíthetik a felgyülemlett stresszt, akárcsak az online relaxációs programok: ezek hatékonyan segíthetnek, hogy egyensúlyba kerüljön a testre és a lélekre irányuló figyelem” – mondja zárásképp az egészségpszichológus.

 

Panoráma Poliklinika

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább