PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Csecsemőkori csípő ultrahang

A csecsemőkori csípő ultrahang vizsgálat fájdalommentes és a babára ártalmatlan szűrővizsgálat, melynek során a szakember ugyanolyan ultrahangot használ, mint amilyennel a babát az anyaméhben kísérték figyelemmel. A csecsemőkori ultrahang vizsgálat során lehetőség nyílik a csípőízület csontjainak áttekintésére és az esetleges eltérések korai felismerésére.

Intézményünkben kiváló minőségű képet láttató ultrahang készülék áll a radiológus rendelkezésére, így egészen apró eltérések is kimutathatók, amelyek befolyásolhatják a későbbi mozgásfejlődést és a járást.

Miért fontos a csecsemőkori csípő ultrahang vizsgálat?

A csecsemőkori csípő ultrahang egyike azoknak a fontos szűrővizsgálatoknak, amiket célszerű elvégezni. Bár az olyan csípőt érintő rendellenességek, mint amilyen a csípőficam, gyakrabban fordul elő lányoknál, az ultrahang vizsgálatot a kisfiúknál is fontos beiktatni. Fontos, hogy a kicsi 2-3 hónapos koráig sor kerüljön a vizsgálatra, de a csípőficam egyik legideálisabb időpontjának a 6 hetes, 45 napos kort tartják a hozzáértők.

Az ultrahang vizsgálat során a vizsgáló orvos áttekinti a csípőízületet, valamint a csípő csontjainak fejlettségét. Az alapos csípőszűrésen lehetőség adódik a különféle eltérések, különös tekintettel a csípőficam, illetve a csípőízületek elmozdulásának felismerésére.

A csecsemőkori csípő ultrahang egyike azoknak a fontos szűrővizsgálatoknak, amiket célszerű elvégezni.

Kockázati tényezők, melyek növelik a csípőproblémák kialakulásának esélyét:

  • Családi halmozódás
  • A baba neme – a lányoknál ugyanis gyakrabban alakul ki csípőficam
  • Nagy születési súly
  • Helytelen magzati póz az anyaméhben
  • Farfekvés
  • Ikerszülés
  • A szülés várható időpontjánál későbbi világrajövetel
  • Tavaszi születés (ezt a gyermekortopédiával foglalkozó könyvek is fontos tényként kezelik)

A csípőficam kialakulása tehát nem csak az örökletes tényezőktől függ, hanem létezik úgynevezett szerzett csípőficam is.

A csecsemőkori csípő ultrahang menete

A vizsgálat fontos részét képezi a szülők kikérdezése a várandósággal, a szüléssel és az esetleges családi halmozódással kapcsolatban. Ezt követi maga az ultrahangos csípőszűrés, ami nem igényel semmilyen előkészületet, rövid ideig tart, fájdalmatlan és veszélytelen.

A szűrővizsgálat során a baba az oldalán fekszik, a szakember pedig a zselével bekent csípőtájat tekinti át ultrahang vizsgálófejjel, alaposan szemügyre véve a csípőízület csontos és porcos elemeit.

Az egyik nyitott tenyerünkbe helyezzük bele a másik öklünket, és zárjuk rá az ujjainkat – pontosan így fogja körül az úgynevezett vápa a baba combcsontjának a fejét. Abban az esetben azonban, ha ez a vápa nem fogja körül kellően a combcsontfejet, sekélyebb a kelleténél, azaz nem zár megfelelően, esetleg teljesen nyitott marad, fennáll a veszélye annak, hogy amikor a baba a 8-10 hónapos kora körül lábra áll, akkor a combcsontja kicsúszik a vápából és kialakul a csípőficam. A vizsgáló orvos a csontos vápának a görbületét méri meg, illetve azt nézi, hogy mennyire fedi be a combcsont fejét a csontos vápához kapcsolódó porcos vápa. Ezek alapján történik a csípőízület különböző stádiumokba való besorolása. Vizsgálat közben a nemzetközileg csípőszűrésre alkalmazott Graf besorolást használjuk.

A csípőficam megelőzése

A korai diagnózis rendkívül fontos, ha ugyanis észleljük a csontos vápa a szokásosnál nagyobb fokú sekélységét, korai beavatkozással csecsemőkorban még annyira „terelgethető” a csontozat, hogy bizonyos eszközökkel – úgynevezett terpeszpelenkával, súlyosabb esetben Pavlik kengyellel – természetes magzati pózban tarthatjuk a baba alsó végtagját néhány hétig, aminek köszönhetően tökéletesen rendbe jöhet a csípőízület. Ez az újszülöttnek semmilyen külön terhet nem okoz, hiszen pont úgy helyezkednek el a lábai, mint az anyaméhben. Ezzel a módszerrel a tényleges csípőficam kialakulása megelőzhető.

Azonban ha később kezdjük meg a rendellenesség kezelését, a jövőben akadályozottá válhat a gyermek mozgása, illetve műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Örömteli, hogy a csecsemőkori csípőszűrésnek – aminek ma már a fizikális vizsgálat mellett kiemelten fontos részét képezi az ultrahang vizsgálat is – köszönhetően napjainkban egyre ritkábban fordul elő későn felismert vagy tévesen diagnosztizált csípőrendellenesség.

Rendelőnk gyermekradiológusa Dr. Vanco Ildikó.

 

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább