PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

COVID-19 hatáskutatás: új eredményeket publikáltunk augusztusban

Rangos, amerikai orvosi online szaklapban jelent meg a Panoráma Poliklinika, valamit az ELTE Társadalomtudományi és Pedagógia Pszichológia karok munkatársainak közös írása. A közös (PhD) kutatás keretében készült vizsgálat arra kereste a választ: hogyan hatott a világjárványban teljesített küzdelem az egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók, nővérek) mentális egészségére.

(Fotó: Móricz-Sabján Simon – képsorozata egy budapesti kórház COVID osztályán készült a világjárvány második hullámában)

A kutatás során 2087 egészségügyi dolgozó (orvosok, nővérek, szakszemélyzet) bevonásával a munkahelyi stressz szintjét vizsgálták a COVID-19-hez kapcsolódó objektív (elhelyezés, frontline munkavégzés) valamint szubjektív munkatényezők (bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, munkaterhelés), és az észlelt stressz, a munkahelyi stressz, a kiégés és a depresszió tükrében a COVID-19 világjárvány második és harmadik hulláma között Magyarországon.

A tanulmány, korábbi kutatásokra és mérésekre alapozva indul ki abból a megállapításból, hogy a munkahelyi stressz szignifikánsan magasabb az egészségügyi dolgozók körében, mint az általános népességben. Ugyancsak ismert tény, hogy a megnövekedett munkahelyi stressz összefüggésbe hozható a kiégési szindrómával és a depresszióval.

A fertőző betegségek kitörése és terjedése során – így a COVID 19 világjárvány idején is – az egészségügyi szakemberek nemcsak a járványfertőzéssel szemben vannak kitéve kivételesen nagy rizikónak, de a megnövekedett munkaterhek miatt a stresszel, kiégéssel és depresszióval járó megbetegedésekkel és tünetekkel szemben is.

A fertőző betegségek kitörése és terjedése során - így a COVID 19 világjárvány idején is - az egészségügyi szakemberek nemcsak a járványfertőzéssel szemben vannak kitéve kivételesen nagy rizikónak, de a megnövekedett munkaterhek miatt a stresszel, kiégéssel és depresszióval járó megbetegedésekkel és tünetekkel szemben is.

A kutatás eredményei szerint a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó objektív tényezők (elhelyezés, frontline munkavégzés) nem jelezték előre közvetlenül a stresszt, a kiégést és a depressziót, azonban a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése a munkahelyi – koronavírus járvány okozta- helyzettel kapcsolatban szignifikáns, közepes erősségű összesített hatást fejtett ki (a stressz közvetítő hatását is figyelembe véve) a kiégésre és a depresszióra.

A tanulmány a PLoS ONE című folyóiratban jelent meg, angol nyelven:

“Subjective COVID-19-related work factors predict stress, burnout, and depression among healthcare workers during the COVID-19 pandemic but not objective factors”

Szerzői az ELTE PPK és részéről Demetrovics Zsolt, Spányik András (Panoráma Polklinika), és Rigó Adrienn; az ELTE TáTK oktatói közül Simon Dávid, valamint Mark D. Griffiths, a Nottingham Trent University kutatója.

A cikk eredeti nyelvan az alábbi linken érhető el:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0270156

Örömmel adjuk hírül a kutatási eredmény megjelenését az amerikai, neves szaklap hasábjain.

Panoráma Poliklinika

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább