PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

COVID-19 hatáskutatás: új eredményeket publikáltunk augusztusban

Rangos, amerikai orvosi online szaklapban jelent meg a Panoráma Poliklinika, valamit az ELTE Társadalomtudományi és Pedagógia Pszichológia karok munkatársainak közös írása. A közös (PhD) kutatás keretében készült vizsgálat arra kereste a választ: hogyan hatott a világjárványban teljesített küzdelem az egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók, nővérek) mentális egészségére.

(Fotó: Móricz-Sabján Simon – képsorozata egy budapesti kórház COVID osztályán készült a világjárvány második hullámában)

A kutatás során 2087 egészségügyi dolgozó (orvosok, nővérek, szakszemélyzet) bevonásával a munkahelyi stressz szintjét vizsgálták a COVID-19-hez kapcsolódó objektív (elhelyezés, frontline munkavégzés) valamint szubjektív munkatényezők (bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, munkaterhelés), és az észlelt stressz, a munkahelyi stressz, a kiégés és a depresszió tükrében a COVID-19 világjárvány második és harmadik hulláma között Magyarországon.

A tanulmány, korábbi kutatásokra és mérésekre alapozva indul ki abból a megállapításból, hogy a munkahelyi stressz szignifikánsan magasabb az egészségügyi dolgozók körében, mint az általános népességben. Ugyancsak ismert tény, hogy a megnövekedett munkahelyi stressz összefüggésbe hozható a kiégési szindrómával és a depresszióval.

A fertőző betegségek kitörése és terjedése során – így a COVID 19 világjárvány idején is – az egészségügyi szakemberek nemcsak a járványfertőzéssel szemben vannak kitéve kivételesen nagy rizikónak, de a megnövekedett munkaterhek miatt a stresszel, kiégéssel és depresszióval járó megbetegedésekkel és tünetekkel szemben is.

A fertőző betegségek kitörése és terjedése során - így a COVID 19 világjárvány idején is - az egészségügyi szakemberek nemcsak a járványfertőzéssel szemben vannak kitéve kivételesen nagy rizikónak, de a megnövekedett munkaterhek miatt a stresszel, kiégéssel és depresszióval járó megbetegedésekkel és tünetekkel szemben is.

A kutatás eredményei szerint a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó objektív tényezők (elhelyezés, frontline munkavégzés) nem jelezték előre közvetlenül a stresszt, a kiégést és a depressziót, azonban a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése a munkahelyi – koronavírus járvány okozta- helyzettel kapcsolatban szignifikáns, közepes erősségű összesített hatást fejtett ki (a stressz közvetítő hatását is figyelembe véve) a kiégésre és a depresszióra.

A tanulmány a PLoS ONE című folyóiratban jelent meg, angol nyelven:

“Subjective COVID-19-related work factors predict stress, burnout, and depression among healthcare workers during the COVID-19 pandemic but not objective factors”

Szerzői az ELTE PPK és részéről Demetrovics Zsolt, Spányik András (Panoráma Polklinika), és Rigó Adrienn; az ELTE TáTK oktatói közül Simon Dávid, valamint Mark D. Griffiths, a Nottingham Trent University kutatója.

A cikk eredeti nyelvan az alábbi linken érhető el:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0270156

Örömmel adjuk hírül a kutatási eredmény megjelenését az amerikai, neves szaklap hasábjain.

Panoráma Poliklinika

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább