PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Cöliákia: a lisztérzékenység betegsége

A cöliákia, más néven lisztérzékenység autoimmun betegség, ami a vékonybél nyálkahártyájának krónikus gyulladásával jár. A betegség oka a szervezet intoleranciája a legtöbb kalászos gabonafélében (búzában, árpában, rozsban) előforduló glutén egyik fehérje-összetevőjével szemben. A szóban forgó fehérje a vékonybélben termelődő saját fehérjékkel olyan molekulákat hoz létre, amelyeket az immunrendszer antigénként azonosít, és kéretlen immunválaszt ad a vélt betolakodó megsemmisítésére.

Az immunreakció a táplálék felszívódásában kulcsszerepet játszó bélbolyhok pusztulásához vezet, a tápanyagok felszívódása csökken, az alultápláltság mellett a szervezet nem jut hozzá a létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz – a vashiány például vérszegénységhez, a kalciumhiány csontritkuláshoz vezet, stb. A tapasztalatok szerint  a cöliákiával élőknek emellett gyakrabban vannak neurológiai problémái (pl. egyensúlyzavar, migrén, epilepszia), és fogékonyabbak más autoimmun megbetegedésekre is (pl. I-es típusú diabétesz, pajzsmirigygyulladás).

A lisztérzékenység számos más autoimmun betegséghez hasonlóan – jelenlegi tudásunk szerint – kezelhető, karbantartható, de gyógyítani nem lehet.

A gluténérzékenység kialakulása és tünetei

A cöliákia kialakulásában jelenlegi tudásunk szerint főszerepet játszanak az örökölt genetikai tényezők, de környezeti ártalmak, például fertőzések vagy stressz is kiválthatja a betegség tüneteit. A kórós folyamat bármilyen életkorban – gyerekben, felnőttben – elindulhat, és ha egyszer elindult, nem szűnik meg.

A lisztérzékenység súlyossága és tünetei változatosak lehetnek. A betegek egy része panaszmentesen él, mások súlyos tüneteket tapasztalnak. A jellemző tünetek közé tartozik

  • a hasi fájdalom,
  • a puffadás,
  • a krónikus hasmenés (vagy gyerekkorban gyakran székrekedés),
  • a kóros fogyás és a
  • tápanyaghiányhoz kapcsolódó panaszok, betegségek.

A betegség diagnosztizálása

A cöliákia diagnózisához a gasztroenterológusnak a következő eszközök állnak rendelkezésére:

  • a genetikai háttér feltérképezésére a szakorvos kikérdezi páciensét (előfordult-e lisztérzékenység a felmenők körében?);
  • a beteget vérszérumvizsgálatra utalja be (labordiagnosztikai úton megállapítható, megtalálható-e a vérben a cöliákiára jellemző ellenanyag);
  • a cöliákia diagnózisa vékonybél-biopsziával (felső endoszkópos szövetmintavétellel) erősíthető meg kétséget kizáróan (de gyerekkorban elégséges lehet a vérvétel is).

Ha a tünetek nyomán a cöliákia gyanúját a szerológia vizsgálat megerősíti, orvos és beteg a gluténmentes diéta haladéktalan megkezdéséről dönt az emésztőrendszer további károsodásának, illetve a súlyos szövődményes betegségek kialakulásának megelőzése érdekében.

A cöliákia kezelése

A cöliákia kezelésének egyetlen ismert módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes diéta. Az érintettnek teljesen el kell hagynia a gluténtartalmú gabonaféléket tartalmazó ételeket és italokat. A diéta megkezdése rövid időn belül enyhíti a tüneteket, segít a vékonybél nyálkahártyájának regenerálódásában.

Az előírt étrend más a felépülés időszakában – ekkor a kialakult hiánytüneteket is csillapítani kell – és a későbbiekben, amikor a bél működése már helyreállt. A beteg számára legkedvezőbb gluténmentes étrend kialakításába a gasztroenterológus mellett célszerű dietetikust bevonni, aki további szempontokat – pl. a beteg alkata, általános állapota vagy egyéb betegségei – is mérlegel.

A cöliákiával diagnosztizált ember gyökeres életmódváltáson esik át. A diéta megszegése esetén a tünetek visszatérnek, ezért a betegnek folyamatosan és gondosan ellenőriznie kell a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek összetevőit. Súlyos esetben a minimális gluténtartalom is kerülendő, vagyis az elfogyasztott élelmiszer nyomokban sem tartalmazhat glutént.

A betegséggel járó krónikus fájdalom, a táplálkozással kapcsolatos félelmek, a diagnózist követően a kényszerű életmódváltás stresszel, szorongással, pszichoszomatikus tünetekkel járhat. Ilyen esetekben a pszichoterápia helyesen megválasztott formája segíthet a páciensnek az életminőség teljes körű helyreállításában.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább