PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az onkológiai fizioterápiáról részletesen

Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta az onkorehabilitációs csapat tagjaként csatlakozott a Panoráma Poliklinika munkájához. Miben, hogyan segít a speciális tudással rendelkező, onkológiai betegeket is ellátó gyógytornász? Az alábbi cikkünkben foglaljuk össze a legfontosabb részleteket.

Az onkorehabilitációs team része a gyógytornász

Nagyon szerencsés helyzet az, ha a beteg hamar találkozik gyógytornásszal.  „A legjobb, leghatékonyabb, ha a diagnózis megállapításakor hozzánk kerül a beteg, hogy javítsuk a mozgásképességét, az izomerejét, a mozgásszabadságát, így a műtét utáni időszak lényegesen könnyebben teljen. Azokat a nehézségeket tudjuk kezelni tehát szinte azonnal, amelyek már a szükséges onkológiai műtét előtt is fennállnak, így azokkal legalább nem kell  megküzdeni műtét után” – hangsúlyozza Csatári – Varga Zsuzsa.

Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta az onkorehabilitációs csapat tagjaként csatlakozott a Panoráma Poliklinika munkájához.

Azzal, hogy akár a diagnózis után megismerkedik a beteggel a gyógytornász, és hangsúlyossá válik a kapcsolatteremtés, sokat segít a műtét utáni együttes munkában, ahol a legfontosabb cél az egyensúly, az egészség visszaállítása.  Így amikor a beteg és a gyógytornász ismét találkozik – függetlenül attól, hogy milyen műtétről van szó, emlő vagy mellkas, esetleg végtag, vagy nyirokcsomóeltávolítás például melanóma miatt – sokkal jobb, ha egy olyan emberrel kezdhet el dolgozni, akit már ismer, van hozzá bizalma. „Tudja, hogy ki vagyok, hogy fogok beszélni, mit fogok tőle kérni. Általában műtét előtt szoktuk tájékoztatni a pácienseket, hogy műtét után 1., 2., 3. nap mit várunk tőlük. Így lényegesen felkészültebben állnak elénk, saját maguk elé, jobban tudják, hogy mi történik velük. Nincs az az óriási bizonytalanság, a „hogyan tovább” ebben az új helyzetben?” – sorolja a pozitív részleteket az onkológiai esetekre specializálódott fizioterapeuta, gyógytornász.

Fizioterápiás segítség műtét után

Ha műtét után találkozik először a speciális mozgásterapeuta szakember és a beteg, az is rendkívül meghatározó a gyógyulás szempontjából. Ekkor ugyan már kevésbé befolyásoló az időtényező, mégis lényeges a közös munka a gyógytornásszal.  Igen gyakori az érintett (műtéti) oldali felső végtagon mozgáspálya-beszűkülés, hiszen a hónalji területre is terjedhet a műtéti beavatkozás függően attól, hogy hány nyirokcsomó kerül eltávolításra, például emlőműtét esetén. Ilyenkor egy kifejezetten emlőműtét utáni tornagyakorlatsort kell gyakorolnia a betegnek, amelynek során napról napra várható, hogy enyhülnek a tünetei és javul az állapota. Ezt a tornát szükséges beépíteni a napi rutinba. Fontos, hogy ne teljen el hosszabb időszak, amikor nem végzi a beteg a rászabott tornát.

A nyiroködéma kialakulása, – amely jellemzően nyirokcsomó eltávolító műtét után alakulhat ki – függ a beteg alkati adottságaitól, az életmódjától. Tehát lényeges, hogy a beteg tudatosan és aktívan tegyen azért, hogy csökkentse az említett nyiroködéma kialakulásának esélyét.  „Van, akinél már közvetlenül műtét után látjuk, hogy fokozott hajlama van az említett nyiroködémára, arra külön jobban odafigyelünk, és ebben esetben is a mozgásterápia az elsődleges terápia. Hogy meglegyen a megfelelő izomerő és fizikai kondíció, illetve kerülnie kell azokat a tényezőket, amelyek befolyással lehetnek a kialakulásra” – sorolja a tényezőket Csatári-Varga Zsuzsa.

A gyógytornász mindre figyel

Az onkológiai betegellátás azért a maga nemében igen különleges” – fogalmaz Zsuzsa és látszik az arcán, hogy nagyon szereti azt, hogy onkológiai betegekkel foglalkozik. „Ezt akkor látja az ember, amikor ebben dolgozik. Itt a páciens hozza a teljes élettörténetét. Tehát nemcsak egy daganatos betegség miatti műtéttel és én izoláltan azzal az egyetlen egy tünettel foglalkozom, mert a beteg hozza a teljes mozgásrendszerét, a légzőrendszerét, ha esetleg kapott előtte kemoterápiát az már annyira módosítja a keringési státuszát, hogy már azt bele kell számolnom az ellátásba, úgyhogy ettől speciális, rengeteg faktort kell összesíteni ahhoz, hogy ezt a 15 perces gyakorlatsort megcsináljuk, az jó is legyen, pontos legyen, helyén legyen és működjön. Ettől olyan izgalmas ez – mondja összeszedetten.

Ezen munka során szoros együttműködés alakul ki a gyógytornász és a többi, az onkológiai teamben dolgozó szakember, például az onkopszichológus között.  Fontos, hogy a kezelőorvossal jó legyen a munkakapcsolat és a beteg állapotát illetően az információátadás minél árnyaltabban megtörténjen Lényeges, hogy a kezelőorvos tudja, hogy milyen információra van szükség a betegről ahhoz, hogy hatékony legyen a fizioterápiás munkafolyamat.  A pszichológus lelki oldali támogatása mellett a gyógytornász a fizikai állapot javításával, tehát a mozgáson keresztül segíti hozzá a beteget, hogy „újra otthonra találjon a saját testében”. Mindez nagy segítség afelé, hogy a páciens megtalálja a saját megküzdési stratégiáit az adott helyzetben.

Panoráma Poliklinika

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább