PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az önfeledt nyaraláshoz szüksége lehet COVID-tesztekre

A nyaralók igényeire készülve rendelőnkben megnyílt a hétvégén is elérhető COVID-19 PCR-, Antigén (gyorsteszt) tesztközpont. Mikor és hova kell teszt? Mire elég az oltás és hogyan igazolható a védettség? Cikkünkből választ kaphat legnyugtalanítóbb kérdéseire az utazáshoz szükséges COVID-tesztekkel kapcsolatban.

A koronavírus-járvány a folyamatos oltásokkal számos országban kezd visszaszorulni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a vírus továbbra is jelen van, illetve a világ több országában továbbra sem sikerült megállítani a terjedést. Ezt a tényt kiemelten fontos ismerni a nyáron külföldre készülőknek, mivel az aktuális esetszámok függvényében akár napi szinten változhat, hogy hova milyen feltételekkel utazhatunk el megérdemelt nyári pihenésünkre.

Klinikánkon, hétköznap reggeli és hétvégi COVID-tesztelési lehetőségeinkkel az utazók, az oltottak és a korábbi fertőzöttek igényeit szolgáljuk ki, a PCR vagy antigén gyorstesztre szükség lehet repülős utazásokhoz, munkába visszatéréshez, gyógyultság igazolásához.

Klinikánkon, hétköznap reggeli és hétvégi COVID-tesztelési lehetőségeinkkel az utazók, az oltottak és a korábbi fertőzöttek igényeit szolgáljuk ki

Hova utazhatunk teszttel – és hova anélkül?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit pácienseink kérdezni szoktak a COVID-tesztekkel kapcsolatban.

Az utazási információk nyomon követésére elsősorban a Konzuli Szolgálat „Utazási tanácsok országonként” oldalát javasoljuk, ahol a világ minden országára magyar nyelven elérhető, hogy aktuálisan milyen feltételekkel utazhatnak be a magyar állampolgárok.

Ennek ellenére éles figyelemmel kell kísérni az utazáshoz választott ország saját fórumain közzétett információkat is, mivel a gyakori változások miatt előfordulhat, hogy akár az utazás napján derül ki olyan információ a beutazásról és a tesztkötelezettségről, amiről addig nem olvashattunk.

Nem mindegy, hogy milyen tesztet végeztetünk

Amennyiben egy országba kizárólag teszttel lehet beutazni, nem mindegy, hogy milyen tesztet végeztetünk.

Különösen kell figyelni az alábbiakra:

  • A teszt típusa: a 24-48 óránál nem régebbi PCR-tesztet a repülős utaknál kérik leggyakrabban, de vannak országok, amelyek az beutazáshoz a 24 órán belüli antigén gyorsteszt eredményét is elfogadják. Legbiztosabb azonban a PCR-teszt.
  • A teszt időpontja: a legtöbb esetben az adott országba beutazást megelőző 48, de legfeljebb 72 órával kell történnie a mintavételnek ahhoz, hogy beengedjenek az országba. Utazás során emiatt mindenképpen tervezni kell azzal, hogy a mintavétel után – PCR esetén legalább néhány órát, esetleg 24 órát (antigén gyorstest esetén negyed órát) – is várnunk kell a teszteredményre és 48 – 72 órán belül el kell jutnunk a célország határához, hogy ott bemutathassuk a teszteredményt.

Különösen fontos figyelni az időfaktorra a repülőutaknál, ahol nemcsak a nap, napszak, de a mintavétel órája is számít. Például, ha vasárnap délután 17.00 órakor indul a gépünk, a mintavétel nem lehet korábbi, mint péntekdélután 17.00 óra. A negatív teszteredményt ugyanis nemcsak a csomagok feladásánál ellenőrzik – sőt leginkább nem akkor és nem ott – hanem a gép fedélzetére lépés előtt, vagyis körülbelül fél órával az indulás előtt. Ezért lényeges, hogy időhatáron belül maradjunk! (Ez értelemszerűen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a gép a légitársaságok, vagy az aktuális reptér hibájából indul később.) A repülőgépeken az FFP2-es maszk viselése kötelező!

  • Az igazolás nyelve: külföldi utazás esetén mindenképpen angol nyelvű leletet kérjünk, mivel a magyar nyelvű leleteket külföldön a legtöbb esetben nem fogadják el. Rendelőnkben minden teszt esetén lehetőség van angol nyelvű lelet kiállítására.

A fentiekből látható, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy mikor és milyen tesztet csináljunk.

Rendelőnkben ezt a terhet levesszük a válláról:

PCR és antitest COVID-tesztjeink alkalmasak nemzetközi utazáshoz, antigén gyorsteszt esetén kb. 15 perc elteltével kiállítjuk az angol nyelvű, hitelesített leletet, PCR teszt esetén az akkreditált, hivatalos eredményt készítő laborpartnerünk állítja ki az angol nyelvű teszteredményt. (Tájékoztatásul írjuk, hogy az angol nyelvű PCR -teszt eredményét a labor 1000 Ft felár ellenében állítja ki.)

Időpontot is könnyen foglalhat telefonon (06 70 775 02 88) vagy online honlapunkon keresztül: https://panoramaklinika.hu/tesztek-es-idopontfoglalas/

PCR vagy antigén gyorstesztre szükség lehet repülős utazásokhoz, munkába visszatéréshez, gyógyultság igazolásához.

Mire lesz jó a védettségi igazolvány?

Cikkünk megjelenésekor mindössze 13 olyan ország van a világban (!), ahol a magyar védettségi igazolványt feltétel nélkül elfogadják a beutazáskor. Előfordulhat, hogy ez a szám lassan növekszik, mivel az elfogadást országonként külön-külön tárgyalják. Az aktuális információkat (hova lehet beutazni védettségi igazolvánnyal) a Konzuli Szolgálat külön aloldalán olvashatjuk.

Természetesen van remény: az Európai Unió és a világ számos országa tervezi egy egységes oltási igazolás bevezetését, amellyel újra nyugodtan utazhatunk. Ez azonban egyelőre még várat magára.

Jó hír azonban, az oltáskor kapott, a vakcina gyártójától kiállított papír is sok országban elfogadott dokumentum a védettség igazolására. Ilyenkor azonban nem mindegy, hogy melyik vakcinát kaptuk: ha a célország nem fogadja el a vakcinát, amit kaptunk, az utazás általában csak teszttel lehetséges.

A fentiek miatt javasoljuk azt is, hogy oltottság esetén a védettség kialakulását követően (ez az időszak vakcinatípustól függ) érdemes elvégeztetni egy antitest vizsgálatot is, ha esetleg nem érkezett meg az oltási igazolvány, a teszt eredményével lehet igényelni. Így azokba az országokba megvalósítható a beutazás, ahol a magyar oltási igazolványt elfogadják.

Kérdéseire választ kaphat COVID-tesztekkel – kényelmesen, hétvégén is

A Panoráma Poliklinika PCR -és antitest vizsgálatait akkreditált laborpartnerek végzik, az antigén gyorsteszt, amely helyben ad eredményt 15 percen belül az egyik legpontosabb eredményt nyújtó teszt.

Rendelőnkben hétvégén is, nyugodt és biztonságos környezetben, az Önnek megfelelő időpontban tudjuk elvégezni a COVID-teszteket, amelyek eredményét a lehető leggyorsabban juttatja el Önnek laborpartnerünk.

Kérjük, azonban vegye figyelembe, hogy elsősorban azt tudjuk garantálni, hogy az általunk végzett tesztek pontos eredményt adnak, időben a laborpartner által garantált intervallumot tartjuk (PCR-teszt esetén 24-48 órán belül, illetve vérmintából végzett antitest vizsgálat esetén 3 nap múlva küldi az eredményt). Ezzel a beutazást nem, csupán a teszt megfelelőségét tudjuk garantálni.

antigén gyorsteszt, amely helyben ad eredményt 15 percen belül az egyik legpontosabb eredményt nyújtó teszt

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább