PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az oltásokról közérthetően

Interaktív előadás munkaadóknak és munkavállalóknak a Panoráma Poliklinika orvosainak vezetésével

Az oltásokról közérthetően – Interaktív előadás munkaadóknak és munkavállalóknak a Panoráma Poliklinika orvosainak vezetésével

A 2021. október 28-i  Kormányrendelet értelmében a munkaadók a nem állami vagy önkormányzati munkáltatónál dolgozó munkavállalók számára is kötelezővé tehetik a koronavírus elleni védőoltás felvételét. Ennek a fontos döntésnek a meghozatala nemcsak komoly teherként nehezedik a cégvezetők vállára, hanem számos megválaszolatlan kérdést is felvet, amelyek tisztázása segíthet abban, hogy a rendelkezésre álló időn belül kétségek nélkül jussanak végső elhatározásra.

A Panoráma Poliklinika orvosai 60 perces interaktív előadás (online vagy személyes) keretében foglalják össze közérthetően a legfőbb tudnivalókat az oltásokkal kapcsolatban, majd a program második részében választ adnak a résztvevők minden felmerülő kérdésére – ez a 30 percesre tervezett blokk azért különösen fontos része az előadásnak, mert sokakat épp a megfelelő ismeretek hiánya vagy a megalapozatlan rémhírek bizonytalanítanak el az oltás felvételével kapcsolatban.

A személyes vagy online konzultáció célja a tájékoztatás mellett az oltással kapcsolatos szorongások, félelmek csökkentése, amiben a Panoráma Poliklinika egészségpszichológus és klinikai szakpszichológus kollégái segítenek a résztvevőknek.

oltásokról

A párbeszédre nyitott orvosok elsődleges célja nem a munkaadók és munkavállalók meggyőzése, hanem sokkal inkább a hiteles tájékoztatás nyújtása.

  • Spányik András a Panoráma Poliklinka alapítója és szakmai vezetője az elmúlt Covid-hullámokban a frontvonalban dolgozott a koronavírusos betegek megmentéséért, foglalkozás-egészségügyi szakorvosként pedig rendszeresen találkozik mind a munkaadók, mind a munkavállalók “oltás-dilemmájával”. A felmerülő kérdésekre szakmai tapasztalataira és naprakész ismereteire építve, mégis közérthetően válaszol. Pszichoterápiás képzettségének köszönhetően nemcsak tisztában van azzal, hogy sokakban aggodalmat és kétségeket kelt a védőoltás, hanem meg is érti ezeket az érzéseket.
  • Cseke Béla a Panoráma Poliklinika programkoordinátora és szakmai vezetője, az Uzsoki utcai kórház osztályvezető főorvosa. A betegek gyógyulásához belgyógyászként, sürgősségi orvosként és oxyológusként járul hozzá, a pandémia kezdete óta a koronavírussal folytatott küzdelem frontvonalában dolgozik osztályvezetőként.
  • Gajdos Panna a Panoráma Poliklinika pszichológusa, alkalmazott egészségpszichológusa. Pszichológiai munkájának középpontjában a testi és lelki folyamatok közötti összefüggések állnak, kiemelten fontos számára a testi-lelki egészség komplex szemlélete, illetve az, hogy a testi tünetekkel és a lelki folyamatokkal mindig egyszerre foglalkozzon. A krónikus betegségekkel együtt élő páciensek mentális támogatása mellett szívügye az egészségmegőrzés, a stressz- és feszültségoldás különböző pszichológiai módszerek és relaxációs technikák alkalmazásával.

Az interaktív előadáson szó esik többek között:

  • Az oltások előnyeiről
  • Az oltások kidolgozásáról, bevizsgálásáról és a velük szemben támasztott biztonsági követelményekről
  • Az egyes oltástípusok működéséről

“Nem csupán a hiteles és naprakész információk közérthető átadása a célunk, hanem egészségpszichológusok bevonásával olyan beszélgetések, interaktív fórumok megteremtése, ahol kibeszélhetők, átgondolhatók az oltással kapcsolatos aggodalmak, akár fórum jellegű rendezvény keretében, akár négyszemközti orvos-beteg találkozókon.”

Bővebb tájékoztatás: sales@panoramaklinika.hu

Dr. Spányik András, a Panoráma Poliklinika alapítója és szakmai vezetője

 

 

 

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább