PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az idegi abláció

Az idegi abláció az ízületeket beidegző, fájdalomközvetítő idegszálak kiiktatását jelenti, amely által az érzet nem tud eljutni az agyig és nem tudatosul. Leggyakrabban a gerinc kis-, illetve a végtagok nagyobb ízületeinek idegszálait kezeljük. Így hosszú időre érdemben csökkenthetőek a gerinc- és egyéb ízületi panaszok. A Panoráma Poliklinika rendelőjében három idegsebész, gerinc – specialista végzi ezt a beavatkozást. A Fájdalomambulancia rendelés profilvezetője Dr. Nagy Máté, valamint Dr. Rácz Adrien és Dr. Ilyés Levente.

Időpontfoglalás szakorvosi rendelésre

Az idegi abláció az ízületeket beidegző, fájdalomközvetítő idegszálak kiiktatását jelenti, amely által az érzet nem tud eljutni az agyig és nem tudatosul.

Hatékony eszköz a krónikus fájdalmakra

Az idegi abláció hatékony eszköze lehet a súlyos és krónikus fájdalom kezelésének, különösen olyan esetekben, amikor más, konzervatív terápiák nem vezettek eredményre. Az eljárás lehetővé teszi az érintett ideg célzott hatástalanítását, ezáltal enyhítve vagy megszüntetve a fájdalmat.

Az emberi test rendkívül összetett rendszer, amelyben az idegek kulcsfontosságú szerepet játszanak az információ továbbításában és az érzékelésben. Az idegek az idegrendszer fontos részei, amelyek a gerincvelő és az agy, illetve a végtagok érzőidegei és az agy között közvetítik az impulzusokat. Amikor erős fájdalmat él meg a beteg valamely mozgásszervi elváltozás, esetleg korábbi beavatkozás következtében, vagy betegség, baleset nyomán szenved sérülést az idegekkel behálózott testrész az olyan mindennapi kényelmetlenséget okozhat, amely hosszútávon a beteg életminőségének romlásához vezethet. A hosszú ideig  tartó, erős fájdalom miatt ugyanis  az idegek érzékelési küszöbe alacsonyabbá válik, érzékenyebb (szenzitívebb) lesz a beteg. Mindezen kívül a visszatérő, vagy állandóan jelen lévő fájdalommal együtt élni önmagában is megterhelő mind a beteg mentális állapotát tekintve, mind a beteget körülvevő család részére. Ezért is javasolt a fájdalom okának mielőbbi megszűntetése, vagy ha az valamilyen oknál fogva nem megoldható, a fájdalom, mint tünet szakszerű kezelése.

Rádiófrekvenciás thermokoaguláció: mit jelent, milyen módszer?

Az ablációk ezen típusa egy olyan minimál invazív beavatkozás, amelynek során úgynevezett rádiófrekvenciás technikával a fájdalom magas sikerességi arányban és hosszabb távon szüntethető meg. Az eljárás során az orvos lokális érzéstelenítés mellett finoman bevezet egy speciális tűt az érintett területre, és rádiófrekvencia hatására keletkező hőt használ a fájdalmat továbbító idegszál hatástalanítására. Ez a folyamat megszakítja az összeköttetést a receptorok és a központi idegrendszer között, így a fájdalomjelek nem továbbítódnak. Az eljárás minimális fájdalommal jár, és a páciensek a beavatkozás után, rövid megfigyelést követően otthonukba távozhatnak. A kezelést követően a fájdalom az esetek többségében legalább a felére enyhül, vagy meg is szűnik. A precíziós beavatkozást képerősítő berendezésünk teszi lehetővé, így idegsebészeink tizedmilliméter pontossággal tudják meghatározni a fájdalomérzetet továbbító idegek pontos helyét.

Időpontfoglalás szakorvosi rendelésre

Az ablációk ezen típusa egy olyan minimál invazív beavatkozás, amelynek során úgynevezett rádiófrekvenciás technikával a fájdalom magas sikerességi arányban és hosszabb távon szüntethető meg.

Az idegi abláció alkalmazása: milyen betegségek, panaszok esetén javasolt az idegi abláció?

Az idegi ablációt általában olyan betegeknél alkalmazzák, akik súlyos, krónikus fájdalommal küzdenek, és egyéb konzervatív kezelések nem vezettek eredményre. Leggyakrabban gerincbetegségek esetében alkalmazzák, például korból adódó kopásos derékfájdalmak kezelésére.

Gyakran alkalmazzák ugyanakkor olyan gerincbetegségek esetén is, mint például a csigolyaízületi gyulladás, illetve a test más területeinek fájdalma esetén: térdízületi fájdalmak, daganatos megbetegedésekkel összefüggő fájdalmak, perifériás idegi fájdalmak, csigolyákban jelentkező arthritis, sacroiliakalis ízületi fájdalmak, hátfájdalom, nyaki fájdalmak, problémák kezelésére. Az idegi abláció segítségével az idegsebész célzottan éri el a fájdalom – jeleket küldő ideget vagy idegeket, illetve ideggyököt, ezáltal csökkentve vagy megszüntetve a fájdalmat.

Jelentős fájdalomcsillapítás néhány perc alatt

Az idegi abláció jelentős fájdalomcsillapítást nyújthat azoknak, akik krónikus fájdalommal élnek, és más kezelési lehetőségek nem hatásosak. Másodszor, az eljárás minimálisan invazív, ami azt jelenti, hogy járóbeteg – rendelés keretei között is elvégezhető és gyorsabb rehabilitációt eredményezhet. Az is lényeges, hogy az idegi abláció lehetővé teszi a betegek számára, hogy újra aktívabb életet éljenek, mivel fájdalmuk nagy valószínűség szerint hosszú ideig enyhül vagy megszűnik.

Időpontfoglalás szakorvosi rendelésre

Panoráma Poliklinika

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább