PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az epeutak betegségei

Az epehólyag és az epevezetékek fontos szerepet játszanak emésztőrendszerünkben. A has jobb oldalán, a máj alatt található epehólyag az epe tárolásáért, az epevezetékek az epe vékonybélbe történő továbbításáért felelősek. Az epe elsődleges feladata a zsírok lebontása az emésztés során.

Az epe kövesség miatt nehezített áramlása az epeutak gyulladása mellett további szövődményekkel járhat

Az epehólyag és epevezetékek fontosabb betegségei:

 • Az epekövesség azt jelenti, hogy az epehólyagban kemény kövek képződnek, amelyek epehólyag-gyulladást és görcsökkel járó elzáródást okozhatnak;
 • az epehólyag-gyulladásnak van akut és krónikus formája is.
 • Az epehólyagban jó- és rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak.
 • Az epevezetékek gyulladása, ami általában az epekövesség miatt alakul ki, súlyos fertőzéshez vezethet, sőt
 • elzáródást, epepangást, sárgaságot okozhat.
 • Megemlítendő még az epeúti szűkület és a Vater-papilla (az epevezeték csatlakozási helye a patkóbélbe) elváltozásai, valamint
 • az epeutakat érintő (nehezen felismerhető) daganatok.

Az európai népesség 15 százaléka epekőhordozó, de az érintettek háromnegyede tünetmentes marad. Az epekő előfordulása bizonyos krónikus betegségekkel élőkben – pl. Crohn-betegség, májzsugorodás, diabétesz – lényegesen gyakoribb.

Tünetek, szövődmények

Az epekövesség önmagában panaszmentes lehet, a tünetek akkor jelentkeznek, ha a kövek elzáródást okoznak (epegörcs), vagy ha az epehólyag begyullad. A legjellemzőbb tünet:

 • Görcsös, gyakran szétsugárzó jobb felhasi fájdalom étkezés – főleg zsíros ételek fogyasztása – után.

Az epehólyag heveny gyulladására vall

 • a hányinger és a hányás,
 • a láz,
 • a bőrön, a szemfehérjén, a nyálkahártyákon mutatkozó sárgaság,
 • sötétre váltó vizelet, világossá váló széklet.

A bőr sárgasága és a vizelet elbarnulása már életet veszélyeztető állapotra is utalhat, amennyiben a kövek az epevezetékbe kerülve elzáródást idéznek elő, a pangó epe felülfertőződik és epeútgyulladást okoz.

Az epe kövesség miatt nehezített áramlása az epeutak gyulladása mellett további szövődményekkel járhat: ilyen a májtályog, valamint a hasnyálmirigy-gyulladás.

Epeúti szűkület és következményei létrejöhetnek immunrendszeri rendellenesség vagy daganatos elváltozás miatt is. Epehólyagrák zömmel időskorban (60 év felett) alakul ki, nőkben gyakoribb, mint férfiakban. Az epekövesség és a heveny vagy idült epehólyag-gyulladás hajlamosító tényezőnek számít. A rosszindulatú elváltozás korai felismerése jellegzetes tünetek híján nehéz, a daganat gyorsan áttéteket képez az emésztőrendszerben.

Epebántalmak diagnózisa és kezelése

A diagnosztikai folyamat nemcsak a különféle epeúti rendellenességek elhatárolására alkalmas, hanem az egyéb eredetű, de sokszor nagyon hasonló tünetekkel járó betegségek kizárására is – ilyen például a hasnyálmirigy-gyulladás, a vakbélgyulladás vagy akár a hátsó fali szívinfarktus. A diagnosztikában a következő lépések a szokásosak:

 • A gasztroenterológus a páciens tünetei alapján tapintásos vizsgálatot végez.
 • A máj és az epe hasi ultrahanggal tekinthető át, a kövesség ezzel az eszközzel egyértelműen megállapítható.
 • Az epeúti kövesség és az elzáródás helye felderíthető endoszkópos epeútfestéssel is, aminek során lehetőség nyílhat a kő eltávolítására is.
 • A rendellenesség pontos meghatározásában, illetve előrehaladottságának megállapításában a vérvételes labordiagnosztikai vizsgálat segít.

Az epekövek eltávolítását nagyban megkönnyítette a laparoszkópos (hastükrözéses) technika elterjedése. A fájdalmakat okozó köves epehólyag műtéti eltávolítása, mivel hiányához az emésztőrendszer viszonylag gyorsan alkalmazkodik, számos esetben indokolt lehet. A műtét mellett szól annak tervezhető volta. Súlyos heveny gyulladás esetén az epehólyag az első 48 órában távolítható el műtéti úton. Ebből az időablakból kicsúszva először gyógyszeres kezeléssel meg kell szüntetni a gyulladást.

Az epebántalmak megelőzésére hatékony recept nincs a kezünkben. A zsírdús étrend, illetve az elhízás mindenképpen kerülendő.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább