PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

„Az én gyerekem nem ADHD-s, egyszerűen csak…..”

Honnan tudhatom biztosan én, vagy a környezet (pl. iskola) érintettjei, hogy a gyermekem napi szintű viselkedésproblémáinak, a megszokottól eltérő reakcióinak mi az oka? Meddig írható a „rosszaság” számlájára, ha gyakori, hogy nem követi a szabályokat, ha rosszul bánik más gyerekekkel, ha nem figyel a foglalkozásokon, rendetlenkedik és a felnőttek szavát meg sem hallja? Cikkünkben igyekszünk jól érzékelhetően megkülönböztetni a figyelemzavaros, impulzív, hiperaktív gyermek működésmódját és az ezekhez valójában nem kapcsolható viselkedést produkáló gyermek közötti különbséget. Hozzátéve, hogy ugyanakkor a legtöbb esetben egy gyermek viselkedési problémáinak hátterében valamiféle lélektani nehézség áll. A viselkedési problémák, bár valóban előfordulhatnak olyan karakterű gyermekeknél, akik nehezebben vehetőek rá a társadalmi szabályokkal való együttműködésre, mert mondjuk kevésbé empatikusak társaiknál, a leggyakrabban mégis akkor jelentkeznek, ha a gyermek „nincs jól”. A gyermekkori depresszió leggyakoribb tünete a magatartásprobléma és nem a lehangoltság.

Az ADHD-s gyermekeknek nehézségeik lehetnek az iskolai teljesítmény, a társadalmi kapcsolatok és az érzelmi szabályozás területén.  Az ADHD-s gyermek terápiájának célja az érzelmek szabályozásának javítása

Mitől figyelemhiányos, hiperaktív a gyermek?

Az ADHD (Attention Deficit HyperactivityDisorder) egy neuropszichiátriai zavar, amely befolyásolja az egyén figyelemirányítási képességét, hiperaktivitását és impulzivitását. Az ADHD-s gyermekeknek nehézségeik lehetnek az iskolai teljesítmény, a társadalmi kapcsolatok és az érzelmi szabályozás területén. Mindezek miatt az ADHD-s gyermek terápiájának célja az érzelmek szabályozásának javítása, a kommunikációs és a szociális készségek fejlesztése, valamint tanulási stratégiáik fejlesztése. Ami mellett fontos szerepe lehet a figyelmi teljesítményt javító gyógyszeres kezelésnek is.

Az ADHD-val élő gyermekek sokszor kifejezetten jó eredményeket tudnak elérni, boldog és teljes életet élhetnek. A szakszerű kezelés idővel javíthatja a tüneteket, és segíthet a gyermekeknek megtanulni, hogyan kezeljék a saját tüneteiket, és hogyan éljenek jól az ADHD-val. A figyelemzavaros hiperaktivitást azonban nem minden esetben könnyű felismerni, ezért a legfontosabb a körültekintő, ha lehet több szakma (gyermekpszichiáter, gyermekpszichológus, gyógypedagógus) összehangolásával végzett kivizsgálás. Hiszen a tünetek szintjén olykor elmosódnak a határok a magatartási problémák és az ADHD miatt az átlagostól eltérő viselkedés között.

Viselkedési probléma vagy ADHD-s?

Az idegrendszeri érintettség miatt az ADHD-s gyermekek általában:

  • Nehézségekkel küzdenek a figyelem koncentrálásában, különösen azokban a tevékenységekben, amelyek hosszabb figyelemre és fókuszálásra szorulnak.
  • Rendkívül aktívak és mozgékonyak, különösen akkor, ha ülni kell vagy csendes maradni.
  • Nehezen várakoznak és gyakran impulzívak, előre nem gondolkodva a cselekedeteik következményeiről.
  • Gyakran felejtkeznek el dolgokról, mint például az iskolai feladatokról vagy a személyes tárgyaikról.
  • Nehézségeik lehetnek az érzelmi szabályozással, és könnyen dühösek vagy frusztráltak lehetnek.

A magatartási problémák jellemzői azonban általában mások, és nem kapcsolódnak a figyelemhiányhoz és a hiperaktivitáshoz. Egy magatartási problémákkal küzdő gyermek gyakran nem követi a szabályokat, rosszul bánik másokkal, és nem vagy kevéssé érdekli a viselkedésének a következményei. Azonban ahogyan a bevezetőben hangsúlyoztuk, ha egy gyermeknek nagy nehézségei adódnak a társadalmi együttélés szabályainak betartásával, akkor fontos megérteni, mi lehet ennek hátterében.

Az ADHD tüneteiről

Mint az előzőekben már említettük, az ADHD-val élő gyermekek nehézséget tapasztalhatnak a figyelem összpontosításában, a feladatok befejezésében és az érzelmek szabályozásában. Az ADHD azonban nem az intelligencia hiányát jelenti, és a gyermekeknek van lehetőségük arra, hogy megtanuljanak élni vele és kezelni a tüneteiket.

Az ADHD tünetei három kategóriába sorolhatóak:

  • figyelemhiány,
  • hiperaktivitás
  • és impulzivitás.

A figyelemhiány tünetei közé tartozik a figyelem zavara, a feledékenység és a szervezetlenség. A hiperaktivitás tünetei közé tartozik a folyamatos mozgásigény, a pörgés és az ideges, feszült viselkedés. Az impulzivitás tünetei közé tartozik a sok beszéd (vagy folyamatos beszéd) a meggondolatlan cselekedetek és a nehezen visszafogható viselkedés.

Az ADHD kezelése

Az ADHD kezelése általában magában foglalja a terápiát, az életmód változtatását és minden alkalommal a szülővel egyeztetett gyógyszeres kezelést, amely a figyelemzavar és a hiperaktivitás tüneteinek enyhítését szolgálja. Ahogy azonban nincs két egyforma ADHD-s gyermek, úgy nincs két teljesen azonos kezelési javaslat sem, ezért fontos mindenekelőtt a körültekintő, sokrétű diagnosztikai folyamat. Ez eredményezi ugyanis azt a pontos diagnózist, amely az állapotváltozás eléréséhez vezető legalkalmasabb kezelés, terápiás módszer kiválasztását segíti elő. Mindez a komplex kezelési stratégia akkor működik jól, ha az ADHD-val élő gyermek családjával egyetértésben sikerül a kezelési módokat kiválasztani és alkalmazni.

A cikk szakértője: Dr. Mészáros Gergely gyermek -és ifjúságpszichiáter.
Panoráma Poliklinika

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább