PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az asztma szervi betegség, de tüneteiben megjelenik a pszichés állapot

Az asztma testi betegség, pszichoterápiával nem gyógyítható. A pszichés súlyosbító tényezők viszont igenis megcélozhatók és kordában tarthatók. A kiegészítő kezelés a relaxációs technikák elsajátításától a célzott pszichoterápiáig terjedhet, egyénre szabott kialakítása a tüdőgyógyásszal együttműködő pszichológus szakember feladata.

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a légutak, elsősorban a hörgők gyulladásos állapota okoz. A gyulladt légutak megduzzadnak és beszűkülnek, ami akadályozza a levegő tüdőbe történő beáramlását, ezért a betegnek nehézlégzéses panaszai, akár fulladási rohamai alakulnak ki.

Az asztma testi betegség, pszichoterápiával nem gyógyítható. A pszichés súlyosbító tényezők viszont igenis megcélozhatók és kordában tarthatók.

A gyulladást irritáló anyagok – fertőzések, allergének, légszennyezés stb. – váltják ki, a tünetek jelentkezésében és erősségében ugyanakkor pszichológiai tényezők is szerepet játszhatnak. A stressz, a szorongás, az érzelmi terhek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az asztma tüneteit. Ilyenkor az történik, hogy a légzési mintázat a beteg pszichés állapota következében megváltozik, például mert fokozott izomfeszültség vagy szaporább szívverés és légzés alakul ki. Emellett a stressz és a szorongás gyengítheti az immunrendszer működését is, tovább súlyosbítva a krónikus gyulladást és a hörgőreaktivitást.

Az asztma kezelése során ezért az élettani tényezők mellett fontos figyelembe venni a pszichés faktorokat is. A terápia oldaláról ez a figyelem a szakorvosi kezelést kiegészítő pszichológiai segítségnyújtásban ölt testet: jelenthet sztresszcsökkentő pszichoterápiát, stresszkezelési technikákat és relaxációs gyakorlatokat vagy pszichológusi segítséggel olyan stratégia kialakítását, ami az érzelmi kiváltó okokat célozza meg.

Az elmondottakkal együtt is fontos hangsúlyozni, hogy az asztma elsősorban légzőrendszeri betegség, amelyben minden esetben fiziológiai mechanizmusok játsszák a főszerepet. A pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési terv kialakítása elsősorban a tüdőgyógyász feladata. A pszichés érintettség sokszor felmerül, de ennek mértéke erősen egyénfüggő. A korszerű poliklinikákon az asztmás betegek a tüdőgyógyász szakértelme mellett a számukra legmegfelelőbb pszichoterápiás segítséget is megkapják betegségük kezeléséhez, állapotuk karbantartásához.

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább