PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az asztma szervi betegség, de tüneteiben megjelenik a pszichés állapot

Az asztma testi betegség, pszichoterápiával nem gyógyítható. A pszichés súlyosbító tényezők viszont igenis megcélozhatók és kordában tarthatók. A kiegészítő kezelés a relaxációs technikák elsajátításától a célzott pszichoterápiáig terjedhet, egyénre szabott kialakítása a tüdőgyógyásszal együttműködő pszichológus szakember feladata.

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a légutak, elsősorban a hörgők gyulladásos állapota okoz. A gyulladt légutak megduzzadnak és beszűkülnek, ami akadályozza a levegő tüdőbe történő beáramlását, ezért a betegnek nehézlégzéses panaszai, akár fulladási rohamai alakulnak ki.

Az asztma testi betegség, pszichoterápiával nem gyógyítható. A pszichés súlyosbító tényezők viszont igenis megcélozhatók és kordában tarthatók.

A gyulladást irritáló anyagok – fertőzések, allergének, légszennyezés stb. – váltják ki, a tünetek jelentkezésében és erősségében ugyanakkor pszichológiai tényezők is szerepet játszhatnak. A stressz, a szorongás, az érzelmi terhek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az asztma tüneteit. Ilyenkor az történik, hogy a légzési mintázat a beteg pszichés állapota következében megváltozik, például mert fokozott izomfeszültség vagy szaporább szívverés és légzés alakul ki. Emellett a stressz és a szorongás gyengítheti az immunrendszer működését is, tovább súlyosbítva a krónikus gyulladást és a hörgőreaktivitást.

Az asztma kezelése során ezért az élettani tényezők mellett fontos figyelembe venni a pszichés faktorokat is. A terápia oldaláról ez a figyelem a szakorvosi kezelést kiegészítő pszichológiai segítségnyújtásban ölt testet: jelenthet sztresszcsökkentő pszichoterápiát, stresszkezelési technikákat és relaxációs gyakorlatokat vagy pszichológusi segítséggel olyan stratégia kialakítását, ami az érzelmi kiváltó okokat célozza meg.

Az elmondottakkal együtt is fontos hangsúlyozni, hogy az asztma elsősorban légzőrendszeri betegség, amelyben minden esetben fiziológiai mechanizmusok játsszák a főszerepet. A pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési terv kialakítása elsősorban a tüdőgyógyász feladata. A pszichés érintettség sokszor felmerül, de ennek mértéke erősen egyénfüggő. A korszerű poliklinikákon az asztmás betegek a tüdőgyógyász szakértelme mellett a számukra legmegfelelőbb pszichoterápiás segítséget is megkapják betegségük kezeléséhez, állapotuk karbantartásához.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább