PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Allergia: amikor a lélek testi tünetekkel üzen

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus: „Nem minden szülőnek könnyű elfogadni, hogy a gyermek allergiáját pszichológus segíthet gyógyítani”

Az összes allergológiai kórképre igaz, hogy a tünetek fellángolása jóval gyakoribb stresszes, kimerítőbb időszakban, mint amikor nyugodt és kiegyensúlyozott az allergiás beteg. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) esetében például már gyermekkorban megfigyelhető, hogy stressz hatására a panaszok kiújulhatnak, felerősödhetnek, de az asztma és a légúti allergia sem kivételek ez alól. Ezzel a fontos, ám a köztudatban kevésbé elterjedt összefüggéssel kapcsolatban Dr. Pászka Dóra, a Panoráma Poliklinika gyermekallergológus-immunológus szakorvosa osztotta meg velünk tapasztalatait.

„A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia. Ilyenkor rövid időn belül megjelenhetnek a bőrön az ekcémás foltok, illetve a jól karban tartott tünetek hirtelen intenzívebbé válhatnak. Különösen gyakori ez például iskolai stressz nyomán, de az sem ritka, hogy már óvodás korban megfigyelhető, milyen szorosan összefügg egymással a lelki egyensúly és a testi egészség” – mondja a doktornő.

A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia.

Test és lélek egyensúlya: oda-vissza hatnak egymásra!

„Nem mindig könnyű meghatározni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, hiszen a gyulladt, fájó-viszkető sebes bőr teljesen érthetően megviseli a gyermekeket, akár csecsemők, akár iskolás korúak. Az állandó éjszakai viszketés útját állhatja a nyugodt alvásnak, a kialvatlanság miatt pedig romolhat a teljesítményük és nyűgösebbé, ingerlékenyebbé válhatnak. Egy ilyen lelki állapotban a betegségekre is fogékonyabbá válnak a gyermekek, így az allergiás tünetek is fokozódhatnak” – részletezi a doktornő, aki türelemmel és megértéssel kezel az allergiában érintett gyermekeket, s egyben támogatja, a gyermekek kínzó tüneteit átélő szülőket.

A köhögés is lehet lelki eredetű

A kisdedkori asztma általában vírusok kapcsán jelentkezik, majd egyre inkább az allergének kerülnek előtérbe a kiváltó okok között, kamaszkorban azonban egyértelműen megfigyelhető, hogy a panaszok pszichés hatásra is fellángolhatnak. Egyáltalán nem ritka, hogy a gyermekek elhúzódó köhögésének hátterében nem testi okok állnak, hanem pszichoszomatikus tünetként vannak jelen – hangsúlyozza Dr. Pászka Dóra, hozzátéve, hogy ez az állapot kamaszlányok esetében általánosságban gyakrabban fordul elő.

„Arra is van példa, hogy a kivizsgálás során akár a hörgőtükrözésig is eljutunk, mégsem találunk semmilyen eltérést a köhögés hátterében  Míg a gyermekek egy része hasfájással vagy fejfájással fejezi ki, hogy nehezen tud megküzdeni a stresszel, addig mások pszichés eredetű köhögéssel jeleznek. Ezek a gyermekek tehát nem asztmásak – mondja határozottan a gyermekallergológus doktornő -, a környezetükben élőknek azonban csalhatatlanul úgy tűnhet. Természetesen fontos, hogy minden esetet kivizsgáljunk és megnézzük, hogy állnak-e organikus okok a probléma hátterében, ha azonban minden szervi eltérés kizárható, a pszichés eredetre is gondolni kell” – mondja Dr. Pászka Dóra.

Ha az ok a lélekben keresendő

Ha a kivizsgálás során semmilyen organikus ok nem található a panaszok hátterében, az allergológus orvos okkal jelezheti a szülők felé, hogy a pszichés támogatás sokat segíthet a gyermeknek a testi – lelki egyensúly visszaszerzésében. Ez gyakran megkönnyebbülést jelent a szülők számára, nagy kő esik le a szívükről a hír hallatán, hogy nincs semmilyen szervi elváltozás a gyermeknél és „csak” a lelkével kell foglalkozni, de az is érthető, ha a család nehezebben fogadja el ezt az eshetőséget.

Az allergológiai rendelésen számunkra az mindenképpen lényeges szempont, hogy a gyermek kínzó panaszai enyhüljenek, s ha csak rajtunk múlik, meg is szűnjenek – emeli ki Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus.

Panoráma Poliklinika

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább