PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Allergia: amikor a lélek testi tünetekkel üzen

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus: „Nem minden szülőnek könnyű elfogadni, hogy a gyermek allergiáját pszichológus segíthet gyógyítani”

Az összes allergológiai kórképre igaz, hogy a tünetek fellángolása jóval gyakoribb stresszes, kimerítőbb időszakban, mint amikor nyugodt és kiegyensúlyozott az allergiás beteg. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) esetében például már gyermekkorban megfigyelhető, hogy stressz hatására a panaszok kiújulhatnak, felerősödhetnek, de az asztma és a légúti allergia sem kivételek ez alól. Ezzel a fontos, ám a köztudatban kevésbé elterjedt összefüggéssel kapcsolatban Dr. Pászka Dóra, a Panoráma Poliklinika gyermekallergológus-immunológus szakorvosa osztotta meg velünk tapasztalatait.

„A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia. Ilyenkor rövid időn belül megjelenhetnek a bőrön az ekcémás foltok, illetve a jól karban tartott tünetek hirtelen intenzívebbé válhatnak. Különösen gyakori ez például iskolai stressz nyomán, de az sem ritka, hogy már óvodás korban megfigyelhető, milyen szorosan összefügg egymással a lelki egyensúly és a testi egészség” – mondja a doktornő.

A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia.

Test és lélek egyensúlya: oda-vissza hatnak egymásra!

„Nem mindig könnyű meghatározni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, hiszen a gyulladt, fájó-viszkető sebes bőr teljesen érthetően megviseli a gyermekeket, akár csecsemők, akár iskolás korúak. Az állandó éjszakai viszketés útját állhatja a nyugodt alvásnak, a kialvatlanság miatt pedig romolhat a teljesítményük és nyűgösebbé, ingerlékenyebbé válhatnak. Egy ilyen lelki állapotban a betegségekre is fogékonyabbá válnak a gyermekek, így az allergiás tünetek is fokozódhatnak” – részletezi a doktornő, aki türelemmel és megértéssel kezel az allergiában érintett gyermekeket, s egyben támogatja, a gyermekek kínzó tüneteit átélő szülőket.

A köhögés is lehet lelki eredetű

A kisdedkori asztma általában vírusok kapcsán jelentkezik, majd egyre inkább az allergének kerülnek előtérbe a kiváltó okok között, kamaszkorban azonban egyértelműen megfigyelhető, hogy a panaszok pszichés hatásra is fellángolhatnak. Egyáltalán nem ritka, hogy a gyermekek elhúzódó köhögésének hátterében nem testi okok állnak, hanem pszichoszomatikus tünetként vannak jelen – hangsúlyozza Dr. Pászka Dóra, hozzátéve, hogy ez az állapot kamaszlányok esetében általánosságban gyakrabban fordul elő.

„Arra is van példa, hogy a kivizsgálás során akár a hörgőtükrözésig is eljutunk, mégsem találunk semmilyen eltérést a köhögés hátterében  Míg a gyermekek egy része hasfájással vagy fejfájással fejezi ki, hogy nehezen tud megküzdeni a stresszel, addig mások pszichés eredetű köhögéssel jeleznek. Ezek a gyermekek tehát nem asztmásak – mondja határozottan a gyermekallergológus doktornő -, a környezetükben élőknek azonban csalhatatlanul úgy tűnhet. Természetesen fontos, hogy minden esetet kivizsgáljunk és megnézzük, hogy állnak-e organikus okok a probléma hátterében, ha azonban minden szervi eltérés kizárható, a pszichés eredetre is gondolni kell” – mondja Dr. Pászka Dóra.

Ha az ok a lélekben keresendő

Ha a kivizsgálás során semmilyen organikus ok nem található a panaszok hátterében, az allergológus orvos okkal jelezheti a szülők felé, hogy a pszichés támogatás sokat segíthet a gyermeknek a testi – lelki egyensúly visszaszerzésében. Ez gyakran megkönnyebbülést jelent a szülők számára, nagy kő esik le a szívükről a hír hallatán, hogy nincs semmilyen szervi elváltozás a gyermeknél és „csak” a lelkével kell foglalkozni, de az is érthető, ha a család nehezebben fogadja el ezt az eshetőséget.

Az allergológiai rendelésen számunkra az mindenképpen lényeges szempont, hogy a gyermek kínzó panaszai enyhüljenek, s ha csak rajtunk múlik, meg is szűnjenek – emeli ki Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus.

Panoráma Poliklinika

 

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább