PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Allergia: amikor a lélek testi tünetekkel üzen

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus: „Nem minden szülőnek könnyű elfogadni, hogy a gyermek allergiáját pszichológus segíthet gyógyítani”

Az összes allergológiai kórképre igaz, hogy a tünetek fellángolása jóval gyakoribb stresszes, kimerítőbb időszakban, mint amikor nyugodt és kiegyensúlyozott az allergiás beteg. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) esetében például már gyermekkorban megfigyelhető, hogy stressz hatására a panaszok kiújulhatnak, felerősödhetnek, de az asztma és a légúti allergia sem kivételek ez alól. Ezzel a fontos, ám a köztudatban kevésbé elterjedt összefüggéssel kapcsolatban Dr. Pászka Dóra, a Panoráma Poliklinika gyermekallergológus-immunológus szakorvosa osztotta meg velünk tapasztalatait.

„A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia. Ilyenkor rövid időn belül megjelenhetnek a bőrön az ekcémás foltok, illetve a jól karban tartott tünetek hirtelen intenzívebbé válhatnak. Különösen gyakori ez például iskolai stressz nyomán, de az sem ritka, hogy már óvodás korban megfigyelhető, milyen szorosan összefügg egymással a lelki egyensúly és a testi egészség” – mondja a doktornő.

A szülők esetenként már előre látják, hogy gyermeküknél az átélt stressz, vagy az őket megviselő változás hatására kiújul az allergia.

Test és lélek egyensúlya: oda-vissza hatnak egymásra!

„Nem mindig könnyű meghatározni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, hiszen a gyulladt, fájó-viszkető sebes bőr teljesen érthetően megviseli a gyermekeket, akár csecsemők, akár iskolás korúak. Az állandó éjszakai viszketés útját állhatja a nyugodt alvásnak, a kialvatlanság miatt pedig romolhat a teljesítményük és nyűgösebbé, ingerlékenyebbé válhatnak. Egy ilyen lelki állapotban a betegségekre is fogékonyabbá válnak a gyermekek, így az allergiás tünetek is fokozódhatnak” – részletezi a doktornő, aki türelemmel és megértéssel kezel az allergiában érintett gyermekeket, s egyben támogatja, a gyermekek kínzó tüneteit átélő szülőket.

A köhögés is lehet lelki eredetű

A kisdedkori asztma általában vírusok kapcsán jelentkezik, majd egyre inkább az allergének kerülnek előtérbe a kiváltó okok között, kamaszkorban azonban egyértelműen megfigyelhető, hogy a panaszok pszichés hatásra is fellángolhatnak. Egyáltalán nem ritka, hogy a gyermekek elhúzódó köhögésének hátterében nem testi okok állnak, hanem pszichoszomatikus tünetként vannak jelen – hangsúlyozza Dr. Pászka Dóra, hozzátéve, hogy ez az állapot kamaszlányok esetében általánosságban gyakrabban fordul elő.

„Arra is van példa, hogy a kivizsgálás során akár a hörgőtükrözésig is eljutunk, mégsem találunk semmilyen eltérést a köhögés hátterében  Míg a gyermekek egy része hasfájással vagy fejfájással fejezi ki, hogy nehezen tud megküzdeni a stresszel, addig mások pszichés eredetű köhögéssel jeleznek. Ezek a gyermekek tehát nem asztmásak – mondja határozottan a gyermekallergológus doktornő -, a környezetükben élőknek azonban csalhatatlanul úgy tűnhet. Természetesen fontos, hogy minden esetet kivizsgáljunk és megnézzük, hogy állnak-e organikus okok a probléma hátterében, ha azonban minden szervi eltérés kizárható, a pszichés eredetre is gondolni kell” – mondja Dr. Pászka Dóra.

Ha az ok a lélekben keresendő

Ha a kivizsgálás során semmilyen organikus ok nem található a panaszok hátterében, az allergológus orvos okkal jelezheti a szülők felé, hogy a pszichés támogatás sokat segíthet a gyermeknek a testi – lelki egyensúly visszaszerzésében. Ez gyakran megkönnyebbülést jelent a szülők számára, nagy kő esik le a szívükről a hír hallatán, hogy nincs semmilyen szervi elváltozás a gyermeknél és „csak” a lelkével kell foglalkozni, de az is érthető, ha a család nehezebben fogadja el ezt az eshetőséget.

Az allergológiai rendelésen számunkra az mindenképpen lényeges szempont, hogy a gyermek kínzó panaszai enyhüljenek, s ha csak rajtunk múlik, meg is szűnjenek – emeli ki Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus.

Panoráma Poliklinika

 

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább