Ágyúval verébre?

„Szükséges és elégséges”: a beteg útja a gyógyuláshoz Fájdalomambulanciánkon

A hatékony fájdalomcsillapításon túl a Panoráma Fájdalomambulancia a fájdalom okának (okainak) feltárásával és kezelésével foglalkozik. A diagnosztikai és terápiás folyamat megtervezése a „szükséges és elégséges” elv alapján, a megfelelő szakmák bevonásával történik annak érdekében, hogy a beteg pont azt – és csak azt – kapja, amire ténylegesen szüksége van.

Fájdalommal élni maga az elhatalmasodó pokol – a Fájdalomambulancia elsődleges feladata a gyors kivizsgálás és a hatékony  fájdalomcsillapatás, vele az idegi funkciók és a mozgáskészség helyreállítása. A tartós eredmény érdekében azonban a fájdalomnak a gyökereit is fel kell tárni, és itt az okok sokszor egyediek, mélyek vagy összetettek. Nem csoda, ha egy jól megszervezett speciális ellátóhelyeken fájdalomteammel és egyedi betegútszervezéssel találkozunk.

Kihez forduljak?

A Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciáján teammunkában, több szakterület együttműködésével folyik a diagnosztikai és a terápiás munka; az ellátás multimodális és interdiszciplináris. Multimodális, mert a beavatkozások nem korlátozódnak egyetlen módszerre, és interdiszciplináris, hiszen több orvosi szakma (pl. ortopédus, neurológus, idegsebész) és társszakmák (pl. manuálterapeuta, egészségpszichológus) együttműködésében gondolkodunk.

A Panoráma Poliklinikához forduló betegnek lehetősége van a Fájdalomambulancia bármelyik szakorvosához időpontot foglalni. Ebben az esetben a kivizsgálási és terápiás protokollt ez a szakember, tehát az első vizsgáló szakorvos állítja össze számára. (Persze előfordulhat, hogy már a kezdet kezdetén szükségessé válik a konzultáció a csapat valamelyik másik orvosával, pl. diagnosztikai okból.

Amennyiben a páciens általánosságban a Fájdalomambulanciára foglal időpontot, minden esetben neurológus szakorvos végzi az első vizsgálatot, ami képet ad a probléma jellegéről (és esetleg rögtön megkezdődhet valamilyen nem specifikus gyógyszeres fájdalomcsillapítás).

Hogyan történik a vizsgálat?

A fájdalom közvetlen és mélyebb okainak felderítéséhez első lépésként meg kell ismerni a páciens pontos, mindenre kiterjedő kórtörténetét, illetve el kell végezni a szükséges fizikális vizsgálatokat a szakrendelésen. A kórelőzmények felvételében (és ezzel a precíz diagnózis felállításában) gyakran a páciens közeli hozzátartozója is segíteni tud, ezért hasznos lehet, ha ő is eljön vizsgálatra.

A diagnosztikai folyamatban rendszerint szükség van valamilyen korszerű képalkotó vizsgálatra, ez lehet röntgen-, CT- vagy MR-kép stb. Amennyiben a páciens rendelkezik korábbi vizsgálati eredménnyel, célszerű magával hoznia a szakrendelésre (pendrive-on, CD-n, DVD-n). Ha nem áll rendelkezésre képalkotó vizsgálat (vagy friss eredményre van szükség), a megfelelő vizsgálatot helyben vagy szakmai partnereinknél szervezzük meg. A képalkotó diagnosztikákat képzett szakembereink elemzik, és írásos véleményt adnak.

Nincs két ugyanolyan ember, nincs két ugyanolyan probléma. A diagnosztikai szakaszban olykor több szakemberünk is részt vesz, hogy megalapozott kezelési tervet tudjunk összeállítani. Az egyedi betegút összeállítása azt jelenti, hogy minden páciens számára létezik egy ideálishoz közelítő folyamat: a vizsgálatok meghatározott köre és megfelelő sorrendje, ami a pontos diagnózishoz és a megfelelő terápiához vezet.

Milyen kezelést kapok?

A diagnosztikai szakaszt követően személyre szabott kezelési tervet állítunk össze. Rendelőnkben a terápiás megoldások széles spektruma áll rendelkezésre a szájon át szedhető gyógyszerektől, az infúziós terápián át, a kis sebzéssel járó (minimálinvazív) precíziós idegsebészeti beavatkozásokig.

A „szükséges és elégséges” elv a terápia beállítására is vonatkozik. Ágyúval nem lövünk verébre, a terápiás tervet minden esetben a fokozatosság elve szerint építjük fel annak érdekében, hogy a lehető legkíméletesebb, de már hatékony eljárást találjuk meg.

A diagnosztikai és terápiás folyamaton pácienskoordinátorunk vezeti végig pácienseinket: időpontot foglal, megszervezi a betegutat és a kontrollidőpontokat. A páciens a folyamat bármely pontján kérdést tehet fel a koordinátornak.

Hogyan tovább?

A gyógyítás folyamatához szervesen hozzátartozik a páciens utókövetése. A beteg rehabilitációját a Panoráma fájdalomspecialistái figyelemmel kísérik, az alkalmazott terápiát, a gyógyszeradagolást stb. szükség esetén módosítják, finomhangolják.

A Fájdalomambulancia és a Panoráma Poliklinika szakembereinek célja minden esetben az, hogy a beteg fájdalma a lehető leghamarabb megszűnjön, a páciens a testi-lelki okok feltárásával a tartós gyógyulás útjára lépjen, és egészségét, korábbi életminőségét visszanyerje.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.