PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

ADHD rendelés gyermekeknek

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Tájékoztatásul írjuk, hogy 2024. januárig a 8 év alatti gyermekek ADHD kivizsgálása átmenetileg szünetel! Megértésüket előre is köszönjük! 

Szülői tájékoztató a klinikánkon végzett hiperaktivitás és figyelemzavar komplex kivizsgálási menetéről, négyéves kor feletti gyermekek részére.

A Panoráma Poliklinika szakembereivel (gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus és pszichológus-gyógypedagógus) intézményünkben új rendszerben zajló, a szakmai protokollokat követő, komplex ADHD kivizsgálást indítottunk el.  Ennek a több szakember bevonásával megvalósuló komplex kivizsgálásnak az egyik előnye, hogy a hiperaktivitás és figyelemzavar elkülönítése egyértelműbb más, hasonló tüneteket mutató problémáktól.

ADHD rendelés gyermekeknek. Komplex kivizsgálás gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus és pszichológus-gyógypedagógus bevonásával

Panoráma Poliklinika – ADHD szakmai team:

A szakmai teamben dolgozó Dr. Mészáros Gergely és Dr. Garas Péter gyermekpszichiáterek korábbi kórházi munkájuk során jelentős gyakorlatot szereztek ezen a szakterületen. Kuncz Eszter gyógypedagógus-pszichológus, tanácsadó szakpszichológus a kognitív képességek mérése, nyelvi- és részképességzavarok, tanulási nehézség diagnosztizálása terén rendelkezik nagy szakmai tapasztalattal. Posta Sára klinikai szakpszichológus – jelölt gyermekek és serdülők pszichodiagnosztikájában és terápiájában jártas szakemberként vesz részt a kivizsgálási folyamatban.

A komplex ADHD-diagnosztikai folyamat lépései:

  1. Klinikai szakpszichológus által vezetett interjú (50 perc)
  2. Gyógypedagógiai-pszichológiai vizsgálatok (90 perc)
  3. Gyermekpszichiátriai szakvizsgálat (50 perc)

A diagnosztikai folyamat lépései részletesen:

Fontos: az első konzultáció előtt a gyermekről készült pedagógiai véleményt szükséges elküldeni klinikánknak (a pedagógiai véleményhez a részletes szempontokat a cikk végén jelöltük, a dokumentumot az alábbi e-mail címre várjuk: recepcio@panoramaklinika.hu).

Ez után tudjuk felvenni a kapcsolatot az első konzultáció időpontjának egyeztetésére!

Ha van a gyermek kezelésével kapcsolatban előzmény (kórházi zárójelentések, esetleg korábban készült pszichológiai vizsgálatok eredményei) ezeket első alkalomra szükséges elhozni. Ez utóbbi a további vizsgálatok megtervezése szempontjából fontos lehet.

1. Klinikai pszichológiai interjú:

Lényeges információ: az első, egyeztetett alkalomra, ha gyermekük még nem töltötte be a 14. életévét, gyermek nélkül érkezzenek a szülők.

14 év feletti korban az interjú a szülőkkel és gyermekkel közösen történik.

Az exploratív (feltáró jellegű) első beszélgetésen az élettörténetre, annak kiemelkedő állomásaira, a tünetek megjelenésére és a születési, fejlődési adatok megbeszélésére esik a fókusz.

(Az első alkalom végén további kérdőívet töltenek ki a szülők.)

2. Gyógypedagógiai-pszichológiai vizsgálat:

Második alkalommal történik a gyermek tünet-specifikus kivizsgálása, figyelembe véve a gyermek életkorát, az exploratív beszélgetés során megismert egyéni fejlődési sajátosságokat. A kognitív működés, a végrehajtó funkciók vizsgálatára összpontosítunk, de ha indokolt, akkor más gyógypedagógiai – pszichológiai vizsgálat is történik.

A vizsgálat tervezett ideje 90 perc.

3. Gyermekpszichiátriai szakvizsgálat:

A gyermekpszichiáter a gyermekkel és a szülőkkel együtt találkozik. Az ADHD pszichiátriai diagnosztikában az ADHD problémakörre kidolgozott vizsgáló eljárás szerint beszélget a szülőkkel és megfigyeli a gyermeket.

A három vizsgálati szakasz során kapott eredményekből a szakorvos diagnózist alkot és javaslatot tesz a kezelésre.

Ha szükség van a gyermeknél gyógyszeres kezelésre, akkor a szülői véleményeket meghallgatva megbeszéli a gyógyszeres kezelés módját, részletesen elmagyarázva a teljes folyamatot. A gyógyszer beállítása az előírt protokoll szerint, kontrollvizsgálatok közbeiktatásával történik, amelynek menetét az orvos egyezteti a szülőkkel.

A komplex, valamennyi vizsgálat összefoglalását tartalmazó szakvéleményt a gyermekpszichiáter e-mailen küldi el a szülők részére (általában 7-10 munkanapon belül).

Részletes leírás az ADHD-ról honlapunkon: ADHD – hiperaktivitás és figyelemzavar


ELÉRHETŐSÉGEINK:

Panoráma Poliklinika (Buda): 1126 Bp. Derkovits u. 7.

06 70 775 0288,

e-mail: recepcio@panoramaklinika.hu

A levélben kérjük feltétlenül írja meg, hogy az ADHD rendelésre kéri az időpontot, valamint kérjük, csatolja a pedagógiai véleményt.


Szempontok a pedagógiai vélemény megírásához

Általános információk

A gyermek adatai: név, életkor, csoport vagy osztályfok, iskolatípus? A gyermek mióta jár az intézménybe? Mennyien vannak egy osztályban? Hol ül a gyermek (hányadik padsor)? Hány órájuk van átlagosan egy nap? Alkalmaznak-e az osztályban valamilyen speciális tanrendet/oktatást? Részesül-e valamilyen fejlesztésben az intézményben, vagy látogat-e valamilyen tanórán kívüli foglalkozást?

Társas viselkedés

Hogy illeszkedett be a társai közé? Vannak-e barátai? Velük milyen kapcsolata (kezdeményezés, kapcsolatfenntartás, konfliktusok stb.)? Milyen helyet foglal le az osztályközösségben? Milyen érzelmi megnyilvánulások jellemzőek rá általában és konfliktushelyzetekben mi jellemzi? Van-e helyzet, amely nehézséget okoz a gyermek vagy a környezet számára? Milyen a frusztrációtűrése és agressziókezelése?

Értelmi képességek, tanulást segítő/nehezítő körülmények

Milyennek látják értelmi képességét, mozgásának fejlettségét, ábrázoló készségét, beszédértését, nyelvi kommunikációját, önkiszolgálásának színvonalát? Van-e beszédhibája? Tanulási nehézséggel küzd-e? Milyen területeken látják fejlődését korának megfelelőnek, kortársaitól kimagaslóbbnak, vagy lemaradást valamilyen területen tapasztalnak-e? Mekkora a mozgásigénye (az órai, illetve órán kívüli helyzetekben)?

Tanulmányi munka

Milyen képességek a gyermek erősségei, illetve gyengeségei? Mit szeret és tud, illetve mit nem szeret és nem szokott megcsinálni? Felkészülten érkezik-e az iskolába (öltözködés, a tanuláshoz szükséges felszerelés, stb.)? Milyennek ítélik meg az órai munkát (beleértve az önálló feladatmegoldást is)? Az órai magatartással kapcsolatban vannak-e nehézségei? Van-e eltérés a szóbeli vagy írásbeli számonkérés során? Észleltek-e a többi tanulótól eltérő, figyelemmel kapcsolatos nehézségeket (nem követi az órát, késő délelőttre elfárad, ellenáll a tartós odafigyelést igénylő feladatoknak)? Milyen a játéka, illetve milyen az iskolai tanulmányi eredménye? Jelentkezik-e, képes-e a várakozásra?

Motiváció, szabálykövetés

Mennyire motivált az iskolai vagy egyéb feladatokban való részvételre? Jutalmazásra, büntetésre hogyan reagál? Alkalmazkodik-e a szabályokhoz, követi-e az instrukciókat?

Egyéb megjegyzések…


Kérjük a szülőket, hogy gyermekük 4. életévének betöltése után kérjenek időpontot klinikánkon ADHD vizsgálatra. Bejelentkezés:

06 70 775 0288,

e-mail: recepcio@panoramaklinika.hu

A levélben kérjük feltétlenül írja meg, hogy az ADHD rendelésre kéri az időpontot, valamint kérjük, csatolja a pedagógiai véleményt.

Rendelőnk címe: Panoráma Poliklinika (Buda): 1126 Bp. Derkovits u. 7.

Panoráma Poliklinika


Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább