PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

ADHD- hiperaktivitás és figyelemzavar

Novembertől elérhető rendelőnkben az ADHD szakrendelés, melyre Dr. Garas Péter  és Dr. Mészáros Gergely gyermekpszichiáterek valamint Kuncz Eszter gyógypedagógus-pszichológus, Radnai Fruzsina klinikai szakpszichológus, valamint Posta Sára gyermek -és ifjúsági klinikai szakpszichológus-jelölt várja a bejelentkezőket.

A gyermekpszichiáterek korábbi kórházi munkájuk során nagy gyakorlatot szereztek ezen a szakterületen, és PhD értekezésük témájául is ezt, illetve ehhez szorosan kapcsolódó területet választottak. Gyógypedagógus-pszichológus, tanácsadó szakpszichológus kollégánk a kognitív képességek mérése, részképességzavarok, tanulási nehézség diagnosztizálása terén rendelkezik jelentős szakmai tapasztalattal. Szükség esetén gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus is bevonható a vizsgálatba.

Kérjük négyéves kor feletti gyermek részére kérjen időpontot ADHD rendelésünkre!  Szülői tájékoztatónkat a klinikánkon végzett hiperaktivitás és figyelemzavar komplex kivizsgálási menetéről, négyéves kor feletti gyermekek részére.

A Panoráma Poliklinika gyermekpszichiátriai rendelésének ADHD szakrendelésére ITT is lehet időpontot egyeztetni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Az ADHD jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar), folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás)

Mi jellemzi az ADHD-s gyermeket?

Az angol nyelvű Attention Deficit and Hyperactivity Disorder megnevezés rövidített változata az ADHD, ami figyelemhiányt és hiperaktivitás zavart jelent.

Az ADHD jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar), folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás), illetve a kognitív fejlődés terén megmutatkozó egyenetlenségek, amelyek a magasabb szintű mentális folyamatokban (az alkalmazkodás rugalmassága, cselekvésgátlás, tervezés és végrehajtás) okozhatnak sajátos eltéréseket.

Az ADHD tünetegyüttes a kora gyermekkorban kezdődik. Már kétéves kor körül is észlelhetők lehetnek jellegzetes tünetek, amelyek többnyire a serdülőkor végéig okoznak jelentős nehézségeket, de az esetek egy részében a felnőttkorban is fennmaradnak.

Ezekhez hasonló tüneteket más problémák is előidézhetnek (pl.: iskolaéretlenség, specifikus tanulási zavar, értelmi fejlődés késése, depresszió, érzékszervi problémák, vagy negatív életesemények illetve családi-környezeti hatások következtében kialakuló viselkedésproblémák), ezért nagyon fontos a szakorvossal folytatott interjú, a gyermek megfigyelése, pszichológiai vizsgálata és ajánlott még a gyermekkel folyamatos kapcsolatban álló pedagógus által írt óvodai vagy iskolai pedagógiai vélemény rendelkezésünkre bocsátása a pontos diagnózis felállításához. A komplex vizsgálattal a kezelés iránya kijelölhető, és így remélhetjük azt, hogy az kielégítő eredménnyel fog járni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Melyek az ADHD tünetcsoporthoz tartozó viselkedési jellegzetességek?

A gyermek impulzív, nyugtalan, viselkedését nem tudja kontrollálni, figyelmét nem képes fenntartani, fókuszálni. Ezek a tünetek különböző helyzetekben (iskola, óvoda, család stb.) egyaránt megjelennek.

A gyerek lehet izgő-mozgó, rohangáló, szertelen, sokszor balesetező, rendetlen, szétszórt, türelmetlen, figyelmetlen, elbámészkodó, közbeszólásaival másokat zavaró, harsány, fáradékony vagy látszólag kimeríthetetlen energiájú, feladatait el nem végző, feledékeny és alulteljesítő.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Szülőként hogyan vehetjük észre, hogy a gyermekünk az ADHD jeleit mutatja?

Gyanakodhatunk, ha a gyermek teljesítménye szélsőséges, egyenetlen, tanulási és viselkedési nehézségekkel küzd, időnként kifejezetten jó, máskor nagyon gyenge eredményt produkál. Ha szétszórt, hullámzó érzelmeket mutat, szertelen a viselkedése, meggondolatlanul cselekszik, féktelen, esetleg dühkitörések jellemzik. Az iskolában is panaszkodhatnak a gyermekre, mert a jegyei rosszabbak, mint képességei, nem tartja be a szabályokat, zavarja az órát, vagy egyszerűen csak elkalandozik a figyelme, amit tud, abban is hibát ejt, nem képes a feladatait befejezni és fontossági sorrendet felállítani.

A jellemzők egyéniek, a nehézségeik és élettörténetük azonban jellegzetes mintázatot mutat, aminek feltérképezése és az információk mérlegelése a szakember feladata.

Lényeges az IDŐ

Az idő lényeges faktor a diagnózis és a későbbi életszakaszokra gyakorolt hatás szempontjából. Az idő teltével ugyanis a gondok súlyosbodhatnak, másodlagosan negatív önértékelés, motiválatlanság, reménytelenség, hangulati és szorongásos zavarok alakulhatnak ki. Megjelenhetnek szomatikus (testi) tünetek is, mint például a fejfájás, hasfájás stb., felnőtt korban jellemzővé válhatnak az életvezetési nehézségek, illetve egyéb, társuló pszichiátriai kórképek hívhatják fel a figyelmet a problémára.

Kulcsfontosságú szakemberhez vinni a gyermeket

Rendkívül fontos, hogy a gyermek szakemberhez, gyermekpszichiáterhez kerüljön a diagnózis felállítása céljából, illetve elkészüljön a szükséges állapotfelmérés. Utóbbi azért is lényeges, mert egyes fejlesztési módszerek bizonyos életkori határok között sikeresebben alkalmazhatóak, és az együttműködési készség az életkor függvényében változhat.

Az időben megszülető diagnózis, és a hozzá illeszkedő további kezelések (pl.: viselkedés-terápia, gyógyszeres kezelés, szülőkonzultáció, különböző fejlesztések, pszichoterápia stb.) segítségével a cél az, hogy a pszichés fejlődés zavara mérsékelhető, a személyiségfejlődés harmóniája megőrizhető legyen.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Panoráma Poliklinika

Nézze meg élő beszélgetésünket a Facebookon Dr. Mészáros Gergely gyermekpszichiáterrel az ADHD-ról.

 

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink…. Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában. Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a […]

Tovább

Merjünk segítséget kérni!

Ha fájdalommal élünk, amely időnként visszatér, legyen az testi fájdalom, vagy akár lelkileg megviselő érzés, amely krónikusan testi tünetekben jelentkezik, fontos, hogy birtokában legyünk az információnak: van segítség! Ha a gyermekkel kapcsolatban látszanak problémák a családban, akár viselkedésbeli, akár más jellegű, fontos látnunk, hogy “nem kizárólag a szülő tehet arról, ha a gyermekkel gond van” […]

Tovább

ADHD-s gyermek a családban

„Az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar a mai tudás szerint döntően biológiailag meghatározott pszichés nehézség, és elsősorban öröklődik az erre való hajlam, temperamentum. Sok esetben derül ki az, hogy ha egy családban ADHD-s gyermeket diagnosztizálnak, akkor ott a szülők is elkezdik magukon felfedezni ezeket a tüneteket” – hangsúlyozza Dr. Mészáros Gergely felnőtt- és gyermekpszichiáter, akivel a […]

Tovább