PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

ADHD- hiperaktivitás és figyelemzavar

Novembertől elérhető rendelőnkben az ADHD szakrendelés, melyre Dr. Garas Péter és Dr. Mészáros Gergely gyermekpszichiáterek valamint Kuncz Eszter gyógypedagógus-pszichológus és Radnai Fruzsina klinikai szakpszichológus várják a bejelentkezőket.

A gyermekpszichiáterek korábbi kórházi munkájuk során nagy gyakorlatot szereztek ezen a szakterületen, és PhD értekezésük témájául is ezt, illetve ehhez szorosan kapcsolódó területet választottak. Gyógypedagógus-pszichológus, tanácsadó szakpszichológus kollégánk a kognitív képességek mérése, részképességzavarok, tanulási nehézség diagnosztizálása terén rendelkezik jelentős szakmai tapasztalattal. Szükség esetén gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus is bevonható a vizsgálatba.

A Panoráma Poliklinika gyermekpszichiátriai rendelésének ADHD szakrendelésére ITT is lehet időpontot egyeztetni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Az ADHD jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar), folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás)

Mi jellemzi az ADHD-s gyermeket?

Az angol nyelvű Attention Deficit and Hyperactivity Disorder megnevezés rövidített változata az ADHD, ami figyelemhiányt és hiperaktivitás zavart jelent.

Az ADHD jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar), folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás), illetve a kognitív fejlődés terén megmutatkozó egyenetlenségek, amelyek a magasabb szintű mentális folyamatokban (az alkalmazkodás rugalmassága, cselekvésgátlás, tervezés és végrehajtás) okozhatnak sajátos eltéréseket.

Az ADHD tünetegyüttes a kora gyermekkorban kezdődik. Már kétéves kor körül is észlelhetők lehetnek jellegzetes tünetek, amelyek többnyire a serdülőkor végéig okoznak jelentős nehézségeket, de az esetek egy részében a felnőttkorban is fennmaradnak.

Ezekhez hasonló tüneteket más problémák is előidézhetnek (pl.: iskolaéretlenség, specifikus tanulási zavar, értelmi fejlődés késése, depresszió, érzékszervi problémák, vagy negatív életesemények illetve családi-környezeti hatások következtében kialakuló viselkedésproblémák), ezért nagyon fontos a szakorvossal folytatott interjú, a gyermek megfigyelése, pszichológiai vizsgálata és ajánlott még a gyermekkel folyamatos kapcsolatban álló pedagógus által írt óvodai vagy iskolai pedagógiai vélemény rendelkezésünkre bocsátása a pontos diagnózis felállításához. A komplex vizsgálattal a kezelés iránya kijelölhető, és így remélhetjük azt, hogy az kielégítő eredménnyel fog járni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Melyek az ADHD tünetcsoporthoz tartozó viselkedési jellegzetességek?

A gyermek impulzív, nyugtalan, viselkedését nem tudja kontrollálni, figyelmét nem képes fenntartani, fókuszálni. Ezek a tünetek különböző helyzetekben (iskola, óvoda, család stb.) egyaránt megjelennek.

A gyerek lehet izgő-mozgó, rohangáló, szertelen, sokszor balesetező, rendetlen, szétszórt, türelmetlen, figyelmetlen, elbámészkodó, közbeszólásaival másokat zavaró, harsány, fáradékony vagy látszólag kimeríthetetlen energiájú, feladatait el nem végző, feledékeny és alulteljesítő.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Szülőként hogyan vehetjük észre, hogy a gyermekünk az ADHD jeleit mutatja?

Gyanakodhatunk, ha a gyermek teljesítménye szélsőséges, egyenetlen, tanulási és viselkedési nehézségekkel küzd, időnként kifejezetten jó, máskor nagyon gyenge eredményt pzavarrodukál. Ha szétszórt, hullámzó érzelmeket mutat, szertelen a viselkedése, meggondolatlanul cselekszik, féktelen, esetleg dühkitörések jellemzik. Az iskolában is panaszkodhatnak a gyermekre, mert a jegyei rosszabbak, mint képességei, nem tartja be a szabályokat, zavarja az órát, vagy egyszerűen csak elkalandozik a figyelme, amit tud, abban is hibát ejt, nem képes a feladatait befejezni és fontossági sorrendet felállítani.

A jellemzők egyéniek, a nehézségeik és élettörténetük azonban jellegzetes mintázatot mutat, aminek feltérképezése és az információk mérlegelése a szakember feladata.

Lényeges az IDŐ

Az idő lényeges faktor a diagnózis és a későbbi életszakaszokra gyakorolt hatás szempontjából. Az idő teltével ugyanis a gondok súlyosbodhatnak, másodlagosan negatív önértékelés, motiválatlanság, reménytelenség, hangulati és szorongásos zavarok alakulhatnak ki. Megjelenhetnek szomatikus (testi) tünetek is, mint például a fejfájás, hasfájás stb., felnőtt korban jellemzővé válhatnak az életvezetési nehézségek, illetve egyéb, társuló pszichiátriai kórképek hívhatják fel a figyelmet a problémára.

Kulcsfontosságú szakemberhez vinni a gyermeket

Rendkívül fontos, hogy a gyermek szakemberhez, gyermekpszichiáterhez kerüljön a diagnózis felállítása céljából, illetve elkészüljön a szükséges állapotfelmérés. Utóbbi azért is lényeges, mert egyes fejlesztési módszerek bizonyos életkori határok között sikeresebben alkalmazhatóak, és az együttműködési készség az életkor függvényében változhat.

Az időben megszülető diagnózis, és a hozzá illeszkedő további kezelések (pl.: viselkedés-terápia, gyógyszeres kezelés, szülőkonzultáció, különböző fejlesztések, pszichoterápia stb.) segítségével a cél az, hogy a pszichés fejlődés zavara mérsékelhető, a személyiségfejlődés harmóniája megőrizhető legyen.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Panoráma Poliklinika

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig tart, […]

Tovább

Andrea története

A 90-es 2000-es évek hazai popkultúrájának egyik meghatározó együttese volt a Fresh formáció. Bizonyára van olyan olvasónk, aki hallott már arról, hogy az együttes tehetséges, szőke énekesnője, Villányi Andrea – akit azóta is legtöbben csak Fresh Andiként ismernek – komoly küzdelmet folytatott a mellrák ellen. Andi azóta küldetésének tekinti, hogy a saját élményeit megossza. Kitartása, […]

Tovább

Kellemes ünnepeket!

Kedves Pácienseink! Rendelőink Budán és Pesten december 23-áig vannak nyitva, karácsonykor és a két ünnep között zárva tartanak. Az első rendelési napunk 2023. január 2. hétfő. Ha írnának nekünk, januári időpontokkal kapcsolatos kérdésekről, azt a recepcio@panoramaklinika.hu címre kérjük küldjék el részünkre, munkatársaink január 2-án, az első rendelési napon igyekeznek felvenni Önökkel a kapcsolatot, visszajelezni, segíteni. […]

Tovább