PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A refluxbetegségről röviden

A refluxbetegség – teljes nevén gasztroözofageális refluxbetegség – gyakorinak számító emésztőrendszeri (gasztroenterológiai) rendellenesség. Lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti ún. alsó nyelőcső-záróizom nem működik megfelelően (szelepszerűen), ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A gyomorsav meglepően erős: pH-értéke általában 1 és 3 között van. A gyomor nyálkahártyája ellenálló ezzel a savassággal szemben. Ugyanez nem mondható el a nyelőcsőről, amelyben a savas reflux irritációt, gyulladást, fájdalmat okoz. A visszaáramlás hosszabb távon szövődményekhez, például nyelőcsőgyulladáshoz vezethet, vagy akár ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához, ami sejtes elváltozást jelent a nyelőcsőben, és rákmegelőző állapotnak számít.

Miről ismerhető fel a refluxbetegség?

A refluxbetegség jellemző tünetei

  • a gyomorégés;
  • maró érzés a nyelőcsőben, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban;
  • savas felböfögés, savas ízű visszaáramlás a szájba (ami rossz szájízzel jár és idővel a fogakat is károsítja), a fokozott nyáltermelés;
  • nehezített vagy fájdalmas nyelés;
  • torokfájás, rekedtség, gyakori köhögés vagy fulladás.

Ha a hasűri nyomás megnő – például kiadós étkezést követően vagy hirtelen testmozdulatoknál –, a gyomortartalom visszaáramlása egészséges emberben is előfordul. Betegségről akkor beszélünk, ha a reflux ismétlődő, rendszeres.

A betegség leggyakoribb oka a túlzott savtermelés, illetve az alsó nyelőcső-záróizom gyengesége vagy rendellenes működése. Speciális eset, amikor a záróizom gyengesége mögött rekeszizomsérv áll. A szervi okok mellett életmódfaktorok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ilyenek a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly. Egyénfüggően egyes savas vagy fűszeres ételek (és italok) rendszeres fogyasztása is növelheti a reflux kockázatát.

A betegség diagnózisa

A refluxbetegség diagnózisa a tipikus tünetek alapján viszonylag egyszerű. Kétség esetén szükséges  speciális teszteket alkalmazni.  Barrett-nyelőcső vagy egyéb szövődmény gyanúja esetén a gasztroenterológus endoszkópos nyelőcsőtükrözést javasol, ilyenkor szövetmintavételre is lehetőség van.

Mint az emésztőrendszeri tüneteknél általában, refluxbetegség gyanúja esetén sem szabad halogatni a gasztroenterológus szakorvos felkeresését. A korai diagnózis és a megfelelő, személyre szabott terápia, illetve az életmód megváltoztatására vonatkozó tanácsok segítenek elkerülni a súlyos szövődmények kialakulását.

A reflux kezelése

A kezelések célja a tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése. Enyhe esetekben életmódváltással, például az étrend módosításával, túlsúly esetében fogyással, éjszakai reflux esetén a lefekvés előtt evés mellőzésével vagy az alvási pozíció megváltoztatásával érdemben lehet enyhíteni a tüneteket. Túlzott savtermelés esetén gyógyszerek – savcsökkentők, protonpumpagátlók – is alkalmazhatók. (Súlyosabb esetekben, valamint ha a gyógyszeres kezelés nem kellően eredményes, az orvos páciensével egyetértésben mérlegelheti a  – kórházi körülmények között végzendő – műtéti beavatkozást is, ami a nyelőcső alsó záróizmának megerősítésére szolgál.)

Összességében elmondható, hogy a táplálkozási szokásokon keresztül a refluxbetegség erősen kötődik napjaink hajszolt életmódjához, joggal nevezhető civilizációs betegségnek. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, az elhízás, a serkentő és nyugtató hatású italok mértéktelen fogyasztása mögött gyakran húzódik meg a beteg szorongása, magas stressz-szintje. A szervi terápiát emiatt tanácsos lehet kiegészíteni szakorvos által javasolt, pl. stresszcsökkentő pszichoterápiával.

A cikk szakértője dr. Cseh Áron PhD a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumának vezetője.

Panoráma Poliklinika

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább