PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A pollenallergia tünetei és modern megoldásai

Augusztus, szeptember hónapokban jellemzően a parlagfű, fekete üröm pollenje nehezíti meg az ezekre a pollenekre érzékenyen reagáló allergiások mindennapjait. S bár a parlagfű szezonja az ősz beálltával lecseng, nem ez az egyetlen pollen, amely Magyarországon gondot okoz a lakosság körében a pollenekre érzékenyek számára.  

Az allergia valójában a szervezet téves immunválasza olyan anyagra, molekulára (ez az allergén), amely a szervezetre ártalmatlan, nem kellene, hogy ilyen reakciót váltson ki az adott egyénből.

Hazánkban a pollenszezon viszonylag korán, már a téli hónapok végéhez közeledve, február táján elkezdődik a mogyoró virágzásával, tavasztól pedig “beindul a természet”: először a fák, majd a fűfélék pollenjei szállnak a levegőben, komoly kihívás elé állítva az allergiás betegeket. Sajnos nyár végén és ősszel sem lélegezhetnek fel a pollenallergiában szenvedők, ilyenkor virágoznak ugyanis a gyomnövények: leginkább a parlagfű és a feketeüröm ontja magából a polleneket, de a csalánfélék virágzásáról sem szabad megfeledkezni. A levegőben keringő gombaspórák – amelyek az arra érzékenyeknél szintén okozhatnak allergiás tüneteket – tavasztól őszig árnyékolják be az allergiások mindennapjait.

Sajnos nyár végén és ősszel sem lélegezhetnek fel a pollenallergiában szenvedők, ilyenkor virágoznak ugyanis a gyomnövények: leginkább a parlagfű és a feketeüröm ontja magából a polleneket

A pollenallergia tünetei

Amikor az érzékenységet kiváltó pollenek szállnak a levegőben, megfelelő kezelés nélkül komoly megpróbáltatásoknak néznek elébe a pollenallergiások.

Az allergiás megbetegedések tüneteit a szervezetben felszabaduló agresszív vegyület, azaz a hisztamin által kiváltott gyulladásos reakció okozza és tartja fenn, legtöbbször az orrban, a szem kötőhártyáján, a garatban vagy a tüdőben.

A leggyakoribb pollenallergiás tünetek közé sorolható a vizes orrfolyás, az orrdugulás, a köhögés (ritkábban fordul elő), a nehézlégzés, az orr- és szemviszketés, valamint a könnyezés. (Emiatt tartalmaznak a legismertebb allergiagyógyszerek antihisztamint, amely képes útját állni a gyulladásnak, a tüneteket okozó hisztamin felszabadulásának.)

 

Fellélegezhetnek az allergiások?

A gyógyszeres terápia mellett adódnak egyéb lehetőségek is a tünetek enyhítésére. A legkézenfekvőbb – ám nem mindig megoldható! – az allergén kerülése, amelyet a pollenallergiában érintettek nem tudnak maradéktalanul megvalósítani. A már ismert, az allergiás időszak alatt szedhető, tüneteket csökkentő gyógyszerek alkalmazása mellett azonban a leghatékonyabbnak a szezon előtt hónapokkal megkezdett allergénspecifikus immunterápia alkalmazása az allergia hosszú távú kezelésében. Erről részletesebben a későbbiekben még írunk. Azonban van néhány praktikus tanács, amelyet érdemes megfogadni, hiszen erősebb – de leginkább kezeletlen – pollenallergia esetén az is számít, hogy a beteg milyen koncentrációban találkozik a levegőben a pollenekkel.

 • Érdemes odafigyelni arra, hogy a pollenallergiás ne sétáljon a szabadban délelőttönként és kora délután, mert ilyenkor általában magasabb a levegő pollen-koncentrációja. Délután és a kora esti órákban a pollenek leülepednek, fontos azonban, hogy tudatában legyünk annak a ténynek, hogy az erős szél felkavarhatja azokat, ami fokozhatja a kellemetlenségeket.
 • Sajnálatos tény, hogy a nagyvárosokban akár a nap minden időszakában magas lehet a pollenszint, ezért az lenne ideális, ha a pollenallergiás minél több időt tölthetne a hegyek között, ahol minden bizonnyal tisztább a levegő.
 • Pollenszezonban nem javasolt a szellőztetés, hiszen – különösen az ablakra szerelhető pollenháló nélkül – még nagyobb koncentrációban kerül az allergén a lakásba. Az autók mellett a lakások is felszerelhetők pollenszűrőkkel, melyek helyes működtetése és rendszeres karbantartása, cseréje nagyban hozzájárulhat az allergiás beteg jóllétéhez.
 • A fű és a gyomok nyírása garantáltan gátat szab a pollenek terjedésének, erre érdemes hetente legalább 1 alkalommal sort keríteni.
 • Nem mindig könnyű megvalósítani, mégis jobb, ha az allergiás betegek családja nem szervez nagyobb szabadtéri kirándulást a pollenszezonban, és például allergiás gyermek esetében nem hagyja, hogy az érintett gyermek a fűben játsszon. Allergia szempontjából a legjobb eső utánra időzíteni a sétát!
 • Az esetleges szabadtéri programokat mindig kövesse alapos arc- és kézmosás, a pollenek ugyanis megtapadnak az egész testen. Épp emiatt javasolják a hozzáértők az akár napi rendszerességű hajmosást, így onnan könnyűszerrel eltüntethetők az allergének!
 • A frissen mosott ágyneműt nem célszerű a szabadban szárítani, mert a pollenek rátapadnak, és az éjjeli órákban számtalan kellemetlenséget okozhatnak.
 • A napszemüveg viselése nemcsak abban segít, hogy az allergiások elkendőzzék az esetleges szemvörösséget vagy könnyezést, hanem abban is, hogy útját állja a pollenek terjedésének.

 

Az allergénspecifikus immunterápia, amely akár meg is szűnteti a tüneteket

Az allergénspecifikus immunterápia lényege, hogy a tüneteket kiváltó okra hat, ezért lehet tartós a kezelés eredménye. A pollenallergiában érintettek számára kiemelten jó hír, hogy a kezelés otthon is végezhet, jelentősen csökkenhetnek a tünetek, illetve akár teljesen meg is szűnhetnek.

Az allergénspecifikus immunterápia immunrendszer „kisiklott” működését állítja helyre. Ez az úgynevezett „oki kezelés” jelenleg ez az egyetlen tartós kezelési mód allergia ellen. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy például a pollenek ellen a kezelést érdemes a tél végével, február-március környékén kezdeni, hogy mire a parlagfű -fekete üröm szezon elérkezik, az allergiás beteg szervezete megfelelően reagáljon kezelésre. Az immunterápia hatékony, mégis kitartást igénylő kezelési módszer, az évente körülbelül három hónapon keresztül alkalmazott terápiát évente ugyan abban az időszakban érdemes megismételni. Ezzel az immunrendszer évről – évre erősebben reagál a kezelésekre, így szerencsés esetben 3-5 év elteltével akár teljesen meg is szűnhetnek az addig kínzó tünetek.

Az allergénspecifikus immunterápia sikerességéhez az allergiás beteg együttműködésére is szükség van!

A kezelés célja:

 • a tünetek megszüntetése
 • a beteg életminőségének javítása
 • a tünetek kiújulásának megelőzése
 • súlyosabb betegség kialakulásának megelőzése.

Az immunterápia sikerrel alkalmazható nyírallergia, fűkeverék-allergia, parlagfű allergia és fekete üröm allergia esetén is.

 

Rendelőnk allergológus-immunológus, tüdőgyógyász szakorvosa: Dr. Tóth Helga.

 

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább