PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy szerepe általában a I-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban merül fel, hiszen – egyéb létfontosságú hormonok mellett – ez a szerv termeli (illetve nem termeli) az emberi vércukorháztartást szabályozó hormont, az inzulint.

Kevésbé ismert, hogy a hasnyálmirigy külső elválasztású szervként is működik: bélcsatornába juttatott enzimjei részt vesznek a lipidek, a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában. A hasnyálmirigy rendellenességeinek diagnosztizálásával és gyógyításával ezért a cukorbetegségre specializálódott diabetológia mellett a gasztroenterológia foglalkozik.

A hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedése

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátisz) tünetei:

 • hirtelen fellépő, heves hasi fájdalom a köldök magasságában,
 • émelygés, hányás,
 • láz,
 • az epeelfolyás akadályozottsága esetén sárgaság.

Ezekkel a tünetekkel haladéktalanul fel kell keresni a gasztroenterológiát, ugyanis életet veszélyeztető állapotra is utalhatnak, mint például az epevezeték hasnyálmirigy-vezetékkel közös alsó szakaszának epekövesség miatti elzáródása. A hasnyálmirigy akut gyulladását gyakran váltja ki az alkoholizmus és a zsíros ételek túlfogyasztása (magas vérzsírszint), ritkábban vírusfertőzés vagy autoimmun folyamat, illetve egyéb okok.

A hasnyálmirigy heveny gyulladása gyakran elmúlik, ha a beteg szigorú diétát tart vagy koplal – az orvos előírása szerint. Súlyos esetben antibiotikum adására is sor kerül. Ha a gyulladás epekövesség miatt lép fel, az epeutak kezelése, a kő eltávolítása a megoldás.

A veszélyt a különösen heves lob mellett az jelenti, ha a gyulladás visszatérővé vagy krónikussá válik. Ilyenkor a hasnyálmirigy sejtjei elhalhatnak, a hormon- és enzimtermelő képesség károsodik, a beteg anyagcseréje felborul. Az idült gyulladás legtöbbször az alkoholszenvedély következménye. A krónikus pankreátisz tünetei:

 • tompává váló, állandósuló hasi fájdalom,
 • hasmenés, rosszul emésztett, világos színű, bűzös széklet,
 • étvágytalanság, fogyás.

Labordiagnosztika

A betegtől származó információk és a fizikai vizsgálat eredménye alapján a hasnyálmirigy-rendellenességek egyes számú diagnosztikai eszköze a mintavételes laborvizsgálat, a vérből ugyanis jól kimutathatók a hasnyálmirigy-betegségre jellemző megemelkedett enzimszintek. A képalkotó eljárások – mindenekelőtt a hasi ultrahang – a hasonló tünetekkel járó betegségektől való elkülönítésben, valamint az összetett kórképek diagnosztizálásában, az esetleges rejtett szövődmények felismerésében kaphatnak szerepet.

Hasnyálmirigyrák

A rosszindulatú hasnyálmirigy-daganat az egyik legrosszabb prognózisú ráktípus; kialakulásának pontos okai nem ismertek. Tünetei:

 • hasi diszkomfortérzés,
 • gyomortáji fájdalom, ami kisugározhat a hátba,
 • étvágytalanság,
 • a fogyás sokszor már előrehaladott állapotot jelez,
 • a bőrön és a szemfehérjén érzékelhető sárgaság akkor következik be, ha a daganat akadályozza az epe áramlását a vékonybélbe.

A daganatot és a daganat jellegét

 • vérvizsgálattal (tumormarker jelenléte),
 • képalkotó vizsgálattal (mellkasi röntgen, ultrahang, CT, MR) és
 • szövetmintavétellel (tűbiopszia)

lehet kimutatni. Az időben történő felismerést megnehezíti, hogy a betegség kezdeti stádiuma gyakran tünetmentes.

A hasnyálmirigyrák ellenszere rendszerint a radikális műtét, vagyis a pankreász és az áttétes területek kimetszése. A sikeres beavatkozást követően az eltávolított szerv termelte hormonokat és emésztőnedveket folyamatosan pótolni kell.

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább