PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy szerepe általában a I-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban merül fel, hiszen – egyéb létfontosságú hormonok mellett – ez a szerv termeli (illetve nem termeli) az emberi vércukorháztartást szabályozó hormont, az inzulint.

Kevésbé ismert, hogy a hasnyálmirigy külső elválasztású szervként is működik: bélcsatornába juttatott enzimjei részt vesznek a lipidek, a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában. A hasnyálmirigy rendellenességeinek diagnosztizálásával és gyógyításával ezért a cukorbetegségre specializálódott diabetológia mellett a gasztroenterológia foglalkozik.

A hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedése

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátisz) tünetei:

 • hirtelen fellépő, heves hasi fájdalom a köldök magasságában,
 • émelygés, hányás,
 • láz,
 • az epeelfolyás akadályozottsága esetén sárgaság.

Ezekkel a tünetekkel haladéktalanul fel kell keresni a gasztroenterológiát, ugyanis életet veszélyeztető állapotra is utalhatnak, mint például az epevezeték hasnyálmirigy-vezetékkel közös alsó szakaszának epekövesség miatti elzáródása. A hasnyálmirigy akut gyulladását gyakran váltja ki az alkoholizmus és a zsíros ételek túlfogyasztása (magas vérzsírszint), ritkábban vírusfertőzés vagy autoimmun folyamat, illetve egyéb okok.

A hasnyálmirigy heveny gyulladása gyakran elmúlik, ha a beteg szigorú diétát tart vagy koplal – az orvos előírása szerint. Súlyos esetben antibiotikum adására is sor kerül. Ha a gyulladás epekövesség miatt lép fel, az epeutak kezelése, a kő eltávolítása a megoldás.

A veszélyt a különösen heves lob mellett az jelenti, ha a gyulladás visszatérővé vagy krónikussá válik. Ilyenkor a hasnyálmirigy sejtjei elhalhatnak, a hormon- és enzimtermelő képesség károsodik, a beteg anyagcseréje felborul. Az idült gyulladás legtöbbször az alkoholszenvedély következménye. A krónikus pankreátisz tünetei:

 • tompává váló, állandósuló hasi fájdalom,
 • hasmenés, rosszul emésztett, világos színű, bűzös széklet,
 • étvágytalanság, fogyás.

Labordiagnosztika

A betegtől származó információk és a fizikai vizsgálat eredménye alapján a hasnyálmirigy-rendellenességek egyes számú diagnosztikai eszköze a mintavételes laborvizsgálat, a vérből ugyanis jól kimutathatók a hasnyálmirigy-betegségre jellemző megemelkedett enzimszintek. A képalkotó eljárások – mindenekelőtt a hasi ultrahang – a hasonló tünetekkel járó betegségektől való elkülönítésben, valamint az összetett kórképek diagnosztizálásában, az esetleges rejtett szövődmények felismerésében kaphatnak szerepet.

Hasnyálmirigyrák

A rosszindulatú hasnyálmirigy-daganat az egyik legrosszabb prognózisú ráktípus; kialakulásának pontos okai nem ismertek. Tünetei:

 • hasi diszkomfortérzés,
 • gyomortáji fájdalom, ami kisugározhat a hátba,
 • étvágytalanság,
 • a fogyás sokszor már előrehaladott állapotot jelez,
 • a bőrön és a szemfehérjén érzékelhető sárgaság akkor következik be, ha a daganat akadályozza az epe áramlását a vékonybélbe.

A daganatot és a daganat jellegét

 • vérvizsgálattal (tumormarker jelenléte),
 • képalkotó vizsgálattal (mellkasi röntgen, ultrahang, CT, MR) és
 • szövetmintavétellel (tűbiopszia)

lehet kimutatni. Az időben történő felismerést megnehezíti, hogy a betegség kezdeti stádiuma gyakran tünetmentes.

A hasnyálmirigyrák ellenszere rendszerint a radikális műtét, vagyis a pankreász és az áttétes területek kimetszése. A sikeres beavatkozást követően az eltávolított szerv termelte hormonokat és emésztőnedveket folyamatosan pótolni kell.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább