A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen.

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az embernek egyszerűen azt mondták: „ezzel meg kell tanulnod együtt élni”. A fájdalomtól igenis meg lehet szabadulni, a fájdalom okát pedig fel kell tárni és meg kell szüntetni!

Fájdalomambulancia = azonnali hatékony fájdalomcsillapítás

Ha a fájdalom oka ismert vagy egyértelműen igazolható, a fájdalomambulancia elsődleges feladata az azonnali fájdalomcsillapítás. A Panoráma Poliklinikán a kivizsgálást követően a beteg rövid időn belül megkapja a számára optimális kezelést. A fájdalom megszüntetésén vagy csillapításán túl ilyenkor az az elsődleges cél, hogy a beteg mozgáskészsége és az idegi funkciók helyreálljanak.

Az intézmény felszereltségének köszönhetően a Panoráma Poliklinikán a Fájdalomambulancia specialistái az akutan jelentkező, illetve a hosszabb ideje fennálló (krónikus) fájdalmak esetében is olyan egyénre szabott fájdalomterápiát tudnak előírni, ami közvetlenül a fájdalom helyét célozza. A betegség jellegétől függően ez lehet injekciós kezelés (fájdalom- és gyulladáscsökkentés vagy ún. ízületi blokád), infúziók adása (neuropátiás kúra) vagy speciális gyógyszeres terápia.

Ezek a lehetőségek a közelmúltban minden korábbinál korszerűbb, minimálinvazív – kis sebzéssel járó – fájdalomcsillapító beavatkozásokkal egészültek ki a Panorámában. Az egyik ilyen eljárás a precíziós idegi blokádinjekció, ami a kiválasztott gyógyszer vagy gyógyszerkombináció befecskendezésével jár, a másik a rádiófrekvenciás termoabláció, ami hőközléses radiológiai eljárást takar a fájdalomközvetítő idegszálak kiiktatására. Ezt a két kényes beavatkozástípust a beteg biztonsága és a kezelés hatékonysága érdekében klinikánkon kizárólag idegsebész irányítása mellett engedjük végezni, egyidejű képi kontroll mellett. (Magyarán az eljárás során nem vakon vagy korábbi tapasztalatból dolgozunk, hanem végig pontosan látjuk, hol járunk az eszközzel, milliméterpontosan szabályozzuk, hová jut a hatóanyag vagy a hőkezelés.)

A megfelelően kiválasztott fájdalomterápia a fájdalmat rövid időn belül jelentősen csillapítja vagy akár meg is szünteti!

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Fájdalomambulancia = teammunka

A fájdalomterápiás kezelések alkalmasak a tünetek hosszabb-rövidebb ideig tartó megszüntetésére, és ennél valóban nincs sürgősebb és fontosabb a szenvedő beteg szemében. Könnyű belátni azonban, hogy a fájdalomcsillapításon túl szükséges feltárni a fájdalom okát vagy okait, és meggyógyítani a beteget abból a betegségből, ami a fájdalmat okozza – máskülönben a fájdalom óhatatlanul visszatér.

Előfordul, hogy a fájdalom mögött egyértelmű szervi elváltozás áll, ilyen lehet például a vese fájdalmas gyulladása. Ilyenkor a probléma feltárása az illető terület szakorvosa, a nefrológus hatásköre, és a megfelelő terápiát is ő fogja előírni a beteg számára. Ha a beteg szervet sikerül meggyógyítani, a fájdalom oka és ezzel a fájdalom is megszűnik. Sajnos a helyzet sokszor nem ilyen egyszerű!

Előfordulnak olyan krónikus, kevert tünetekkel jelentkező fájdalmak, amelyeknél egynél több betegség áll a háttérben. Példa lehet erre a szívbetegség és a refluxbetegség együttes fennállásából származó mellkasi fájdalom. Az ilyen tünetegyüttesek szétszálazása már valódi csapatmunkát kíván a Panoráma Poliklinika orvosaitól. A Fájdalomambulanciát irányító szakemberek szükség szerint bevonják a diagnosztikai és a terápiás folyamatba az intézmény szakorvosait, az említett esetben például a gasztroenterológia és a kardiológia, más esetekben az endokrinológia, a nefrológia, az onkológia, az allergológia, a dietetika vagy éppen a gyermekszakrendelések területéről.

A betegek harmadik nagy csoportját azok a páciensek alkotják, akik ún. funkcionális tünetekkel érkeznek. Ezekre számos példát szolgáltatnak a különféle diffúz ízületi és izomfájdalmak (pl. derék-, hát- és nyaki fájdalmak) illetve egyes gasztroenterológiai panaszok. Ilyenkor a fájdalom hátterében nincsen kimutatható szervi elváltozás, állhat viszont mögötte valamilyen lelki ok, pl. depresszió vagy szorongászavar. Sajnos ma is előfordul, hogy az ilyen betegséget a páciens környezete nem veszi komolyan, bolondériaként vagy hisztériaként kezeli, magával a beteggel szemben is elutasító. Sőt ettől a szemlélettől az egészségügy egy része sem mentes: a beteget ide-oda passzolják, szakrendelésről szakrendelésre küldik anélkül, hogy kínzó fájdalmát csillapítanák, a mögöttes okokat föltárnák.

Márpedig a fájdalom okai nem minden esetben tisztán biológiaiak, hanem részben vagy egészben lehetnek lelkiek is. Ha ennek gyanúja felmerül, a Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciáján a lehető leghamarabb bevonható az egészségpszichológus, a pszichoterapeuta, a klinikai szakpszichológus.

Fájdalomambulancia = hatékony betegútszervezés

A Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciáján a mondottak szerint egyes esetekben a szakorvos, más esetekben viszont egész orvosi team tárja fel a páciens problémájának gyökerét. 

A diagnózis felállítását követően a Panoráma Poliklinika szakemberei összehangoltan tervezik meg az egyénre szabott terápiát. A gyógyszeres vagy infúziós fájdalomcsillapító kezelések továbbra is a terápia részei lehetnek, a mozgáskészség visszanyerését követően szükség szerint gyógytornász vagy manuálterapeuta is becsatlakozik a közös munkába; funkcionális betegség esetén egészségpszichológus vagy pszichoterapeuta nyújthat támogatást.

A gyógyítás folyamatához szervesen hozzátartozik a páciens utókövetése. A beteg rehabilitációját a poliklinika fájdalomspecialistái és szakorvosai figyelemmel kísérik, az alkalmazott terápiát, a gyógyszeradagolást stb. szükség esetén módosítják, finomhangolják.

A Fájdalomambulancia és a Panoráma Poliklinika szakembereinek célja minden esetben az, hogy a beteg fájdalma a lehető leghamarabb megszűnjön, majd a páciens a testi-lelki okok feltárásával a tartós gyógyulás útjára lépjen, egészségét, korábbi életminőségét visszanyerje.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.