PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen.

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az embernek egyszerűen azt mondták: „ezzel meg kell tanulnod együtt élni”. A fájdalomtól igenis meg lehet szabadulni, a fájdalom okát pedig fel kell tárni és meg kell szüntetni!

Fájdalomambulancia = azonnali hatékony fájdalomcsillapítás

Fájdalomambulancia = azonnali hatékony fájdalomcsillapítás

Ha a fájdalom oka ismert vagy egyértelműen igazolható, a fájdalomambulancia elsődleges feladata az azonnali fájdalomcsillapítás. A Panoráma Poliklinikán a kivizsgálást követően a beteg rövid időn belül megkapja a számára optimális kezelést. A fájdalom megszüntetésén vagy csillapításán túl ilyenkor az az elsődleges cél, hogy a beteg mozgáskészsége és az idegi funkciók helyreálljanak.

Az intézmény felszereltségének köszönhetően a Panoráma Poliklinikán a Fájdalomambulancia specialistái az akutan jelentkező, illetve a hosszabb ideje fennálló (krónikus) fájdalmak esetében is olyan egyénre szabott fájdalomterápiát tudnak előírni, ami közvetlenül a fájdalom helyét célozza. A betegség jellegétől függően ez lehet injekciós kezelés (fájdalom- és gyulladáscsökkentés vagy ún. ízületi blokád), infúziók adása (neuropátiás kúra) vagy speciális gyógyszeres terápia.

Ezek a lehetőségek a közelmúltban minden korábbinál korszerűbb, minimálinvazív – kis sebzéssel járó – fájdalomcsillapító beavatkozásokkal egészültek ki a Panorámában. Az egyik ilyen eljárás a precíziós idegi blokádinjekció, ami a kiválasztott gyógyszer vagy gyógyszerkombináció befecskendezésével jár, a másik a rádiófrekvenciás termoabláció, ami hőközléses radiológiai eljárást takar a fájdalomközvetítő idegszálak kiiktatására. Ezt a két kényes beavatkozástípust a beteg biztonsága és a kezelés hatékonysága érdekében klinikánkon kizárólag idegsebész irányítása mellett engedjük végezni, egyidejű képi kontroll mellett. (Magyarán az eljárás során nem vakon vagy korábbi tapasztalatból dolgozunk, hanem végig pontosan látjuk, hol járunk az eszközzel, milliméterpontosan szabályozzuk, hová jut a hatóanyag vagy a hőkezelés.)

A megfelelően kiválasztott fájdalomterápia a fájdalmat rövid időn belül jelentősen csillapítja vagy akár meg is szünteti!

Fájdalomambulancia = teammunka

A fájdalomterápiás kezelések alkalmasak a tünetek hosszabb-rövidebb ideig tartó megszüntetésére, és ennél valóban nincs sürgősebb és fontosabb a szenvedő beteg szemében. Könnyű belátni azonban, hogy a fájdalomcsillapításon túl szükséges feltárni a fájdalom okát vagy okait, és meggyógyítani a beteget abból a betegségből, ami a fájdalmat okozza – máskülönben a fájdalom óhatatlanul visszatér.

Előfordul, hogy a fájdalom mögött egyértelmű szervi elváltozás áll, ilyen lehet például a vese fájdalmas gyulladása. Ilyenkor a probléma feltárása az illető terület szakorvosa, a nefrológus hatásköre, és a megfelelő terápiát is ő fogja előírni a beteg számára. Ha a beteg szervet sikerül meggyógyítani, a fájdalom oka és ezzel a fájdalom is megszűnik. Sajnos a helyzet sokszor nem ilyen egyszerű!

Előfordulnak olyan krónikus, kevert tünetekkel jelentkező fájdalmak, amelyeknél egynél több betegség áll a háttérben. Példa lehet erre a szívbetegség és a refluxbetegség együttes fennállásából származó mellkasi fájdalom. Az ilyen tünetegyüttesek szétszálazása már valódi csapatmunkát kíván a Panoráma Poliklinika orvosaitól. A Fájdalomambulanciát irányító szakemberek szükség szerint bevonják a diagnosztikai és a terápiás folyamatba az intézmény szakorvosait, az említett esetben például a gasztroenterológia és a kardiológia, más esetekben az endokrinológia, a nefrológia, az onkológia, az allergológia, a dietetika vagy éppen a gyermekszakrendelések területéről.

A betegek harmadik nagy csoportját azok a páciensek alkotják, akik ún. funkcionális tünetekkel érkeznek. Ezekre számos példát szolgáltatnak a különféle diffúz ízületi és izomfájdalmak (pl. derék-, hát- és nyaki fájdalmak) illetve egyes gasztroenterológiai panaszok. Ilyenkor a fájdalom hátterében nincsen kimutatható szervi elváltozás, állhat viszont mögötte valamilyen lelki ok, pl. depresszió vagy szorongászavar. Sajnos ma is előfordul, hogy az ilyen betegséget a páciens környezete nem veszi komolyan, bolondériaként vagy hisztériaként kezeli, magával a beteggel szemben is elutasító. Sőt ettől a szemlélettől az egészségügy egy része sem mentes: a beteget ide-oda passzolják, szakrendelésről szakrendelésre küldik anélkül, hogy kínzó fájdalmát csillapítanák, a mögöttes okokat föltárnák.

Márpedig a fájdalom okai nem minden esetben tisztán biológiaiak, hanem részben vagy egészben lehetnek lelkiek is. Ha ennek gyanúja felmerül, a Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciáján a lehető leghamarabb bevonható az egészségpszichológus, a pszichoterapeuta, a klinikai szakpszichológus, a pszichiáter.

Fájdalomambulancia = hatékony betegútszervezés

A Panoráma Poliklinika Fájdalomambulanciáján a mondottak szerint egyes esetekben a szakorvos, más esetekben viszont egész orvosi team tárja fel a páciens problémájának gyökerét. Időt és pénzt spórol a beteg, ha a folyamatból kihagyjuk a fölösleges köröket. Ennek érdekében a bejelentkező beteget már az első vizsgálat előtt kikérdezzük tüneteiről (ill. azt kérjük, hogy panaszait írja le online). A tünetek értékelése alapján a páciens hatékonyan, a megfelelő szakorvosi rendelésen kezdheti meg gyógyuláshoz vezető betegútját, csakis a feltétlenül szükséges vizsgálatok elvégzése mellett.

A diagnózis felállítását követően a Panoráma Poliklinika szakemberei összehangoltan tervezik meg az egyénre szabott terápiát. A gyógyszeres vagy infúziós fájdalomcsillapító kezelések továbbra is a terápia részei lehetnek, a mozgáskészség visszanyerését követően szükség szerint gyógytornász vagy fizioterapeuta is becsatlakozik a közös munkába; funkcionális betegség esetén egészségpszichológus vagy pszichoterapeuta nyújthat támogatást.

A gyógyítás folyamatához szervesen hozzátartozik a páciens utókövetése. A beteg rehabilitációját a poliklinika fájdalomspecialistái és szakorvosai figyelemmel kísérik, az alkalmazott terápiát, a gyógyszeradagolást stb. szükség esetén módosítják, finomhangolják.

A Fájdalomambulancia és a Panoráma Poliklinika szakembereinek célja minden esetben az, hogy a beteg fájdalma a lehető leghamarabb megszűnjön, majd a páciens a testi-lelki okok feltárásával a tartós gyógyulás útjára lépjen, egészségét, korábbi életminőségét visszanyerje.

Panoráma Poliklinika

Fájdalomambulancia

Precíziós idegblokád

 

Az idegi abláció

 

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább