PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A dietetikáról mindenkinek

Arany Hajnalka, gyermek és felnőtt dietetikus, a táplálkozás tudományát a legmagasabb szinten (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar) elsajátító szakemberünk, az alábbi cikkben foglalta össze, hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában. Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk.

Mi a dietetika?

A diéta a görög eredetű „diaita” életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása, vagy épp ellenkezőleg, az előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket.

Már Hippokrates is komolyan foglalkozott a táplálkozás tudományával.

A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz, és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében.

Ki a dietetikus?

A dietetikus szakember főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Ez jelenti az úgynevezett prevenciót.

Túlsúly, elhízás esetében.

Speciális táplálkozási igények  – például táplálékallergia – felmerülése esetén.

Olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.

Miben tud segíteni a dietetikus, pontosabban mi a konzultációk alkalmával a páciens felé vállat feladat?

 1. Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
 2. Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
 3. Kialakult Anyagcsere betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanításában:
  • magas koleszterin
  • magas vérzsír szintek
  • magas húgysav
  • zsírmáj (steatózis)
  • inzulinrezisztencia
  • csökkent glükóz tolerancia
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás betegség.
 4. Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakításában.
 5. Cukorbetegség esetében.
 6. Emésztőrendszeri problémák esetében
  • irritábilis bélszindróma, IBS vagy FGID
  • gyulladásos bélbetegséges – IBD (Crohn, Colitis Ulcerosa)
  • májbetetegségek
  • epebetegség
  • felszívódási zavarok: laktóz, fruktóz felszívódási zavar (érzékenység).
 7. Coeliakia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követő étrendi, konyhatechnológai alapok megismertetésében.
 8. Allergiák esetében: tejfehérje, tojás.
 9. Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása céljából.
 • Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


NÉVJEGY:

Arany Hajnalka
dietetikus, agrármérnök

„Eredendő végzettségem szerint okleves agrármérnök vagyok, a Szent István Egyetemen végeztem. Fiatal felnőttkori álmom volt, hogy táplálkozástudománnyal foglalkozhassak, így elkezdtem a dietetikai képzést a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán és 2019 nyarán kaptam meg a diplomám. Ez a döntés életem legjobb döntése volt, nagyon szeretem a hivatásom. A diplomám megszerzését követően klinikai terápiás dietetikusként gyermekklinikán helyezkedtem el, így elsősorban gyermekekkel foglalkoztam, foglalkozom. Azonban olyan kórállapotok, betegségek fordulnak elő a pácienskörömben, amelyek felnőttek esetében is jelen vannak. Ezért a megszerzett tapasztalatom alapján felnőtt és gyermek páciensek egyaránt fordulhatnak hozzám. Fontosnak tartom az egyénre szabott táplálkozást, törekszem arra, hogy a pácienseimet adottságaikhoz, lehetőségeikhez, igényeikhez, kitűzött céljaikhoz leginkább megfelelő étrendi tanácsokkal lássam el. Ugyancsak fontos számomra a friss táplálkozási trendek és a szakmai ajánlások nyomon követését.

Speciális szakterületek, amelyekkel foglalkozom:

 • Gyulladásos bélbetegségek- IBD
 • Irritábilis bélszindróma
 • Veseelégtelenség
 • Táplálkozási zavarok: anorexia és bulemia nervosa
 • Szív és érrendszer védő étrend

 

Arany Hajnalka

Panoráma Poliklinika

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább