PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A dietetikáról mindenkinek

Arany Hajnalka, gyermek és felnőtt dietetikus, a táplálkozás tudományát a legmagasabb szinten (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar) elsajátító szakemberünk, az alábbi cikkben foglalta össze, hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában. Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk.

Mi a dietetika?

A diéta a görög eredetű „diaita” életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása, vagy épp ellenkezőleg, az előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket.

Már Hippokrates is komolyan foglalkozott a táplálkozás tudományával.

A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz, és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében.

Ki a dietetikus?

A dietetikus szakember főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Ez jelenti az úgynevezett prevenciót.

Túlsúly, elhízás esetében.

Speciális táplálkozási igények felmerülése esetén.

Olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.

Miben tud segíteni a dietetikus, pontosabban mi a konzultációk alkalmával a pácines felé vállat feladat?

 1. Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
 2. Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
 3. Kialakult Anyagcsere betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanításában:
  • magas koleszterin
  • magas vérzsír szintek
  • magas húgysav
  • zsírmáj (steatózis)
  • inzulinrezisztencia
  • csökkent glükóz tolerancia
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás betegség
 4. Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakításában.
 5. típusú cukorbetegség esetében
 6. Emésztőrendszeri problémák esetében
  • irritábilis bélszindróma, IBS vagy FGID
  • gyulladásos bélbetegséges – IBD (Crohn, Colitis Ulcerosa)
  • májbetetegségek
  • epebetegség
  • felszívódási zavarok: laktóz, fruktóz felszívódási zavar (érzékenység)
 7. Coeliakia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követő étrendi, konyhatechnológai alapok megismertésében
 8. Allergiák esetében: tejfehérje, tojás,
 9. Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása céljából
 • Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


NÉVJEGY:

Arany Hajnalka
dietetikus, agrármérnök

„Eredendő végzettségem szerint okleves agrármérnök vagyok, a Szent István Egyetemen végeztem. Fiatal felnőttkori álmom volt, hogy táplálkozástudománnyal foglalkozhassak, így elkezdtem a dietetikai képzést a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán és 2019 nyarán kaptam meg a diplomám. Ez a döntés életem legjobb döntése volt, nagyon szeretem a hivatásom. A diplomám megszerzését követően klinikai terápiás dietetikusként gyermekklinikán helyezkedtem el, így elsősorban gyermekekkel foglalkoztam, foglalkozom. Azonban olyan kórállapotok, betegségek fordulnak elő a pácienskörömben, amelyek felnőttek esetében is jelen vannak. Ezért a megszerzett tapasztalatom alapján felnőtt és gyermek páciensek egyaránt fordulhatnak hozzám. Fontosnak tartom az egyénre szabott táplálkozást, törekszem arra, hogy a pácienseimet adottságaikhoz, lehetőségeikhez, igényeikhez, kitűzött céljaikhoz leginkább megfelelő étrendi tanácsokkal lássam el. Ugyancsak fontos számomra a friss táplálkozási trendek és a szakmai ajánlások nyomon követését.

Speciális szakterületek, amelyekkel foglalkozom:

 • Gyulladásos bélbetegségek- IBD
 • Irritábilis bélszindróma
 • Veseelégtelenség
 • Táplálkozási zavarok: anorexia és bulemia nervosa
 • Szív és érrendszer védő étrend

 

Arany Hajnalka

Panoráma Poliklinika

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább