A dietetikáról mindenkinek

Arany Hajnalka, gyermek és felnőtt dietetikus, a táplálkozás tudományát a legmagasabb szinten (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar) elsajátító szakemberünk, az alábbi cikkben foglalta össze, hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában. Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk.

Mi a dietetika?

A diéta a görög eredetű „diaita” életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása, vagy épp ellenkezőleg, az előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket.

Már Hippokrates is komolyan foglalkozott a táplálkozás tudományával.

A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz, és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.

Ki a dietetikus?

A dietetikus szakember főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Tisztelettel kérjük kedves pácienseinket, hogy a rendelésre a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel érkezzenek meg! Szíves együttműködésüket előre is köszönjük!

Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Ez jelenti az úgynevezett prevenciót.

Túlsúly, elhízás esetében.

Speciális táplálkozási igények  – például táplálékallergia – felmerülése esetén.

Olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.

Miben tud segíteni a dietetikus, pontosabban mi a konzultációk alkalmával a páciens felé vállat feladat?

  1. Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
  2. Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
  3. Kialakult Anyagcsere betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanításában:
    • magas koleszterin
    • magas vérzsír szintek
    • magas húgysav
    • zsírmáj (steatózis)
    • inzulinrezisztencia
    • csökkent glükóz tolerancia
    • cukorbetegség
    • magas vérnyomás betegség.
  4. Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakításában.
  5. Cukorbetegség esetében.
  6. Emésztőrendszeri problémák esetében
    • irritábilis bélszindróma, IBS vagy FGID
    • gyulladásos bélbetegséges – IBD (Crohn, Colitis Ulcerosa)
    • májbetetegségek
    • epebetegség
    • felszívódási zavarok: laktóz, fruktóz felszívódási zavar (érzékenység).
  7. Coeliakia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követő étrendi, konyhatechnológai alapok megismertetésében.
  8. Allergiák esetében: tejfehérje, tojás.
  9. Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása céljából.
  • Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.