PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

A dietetikáról mindenkinek

Arany Hajnalka, gyermek és felnőtt dietetikus, a táplálkozás tudományát a legmagasabb szinten (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar) elsajátító szakemberünk, az alábbi cikkben foglalta össze, hogyan érdemes tájékozódnunk az egészséges táplálkozás világában. Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk.

Mi a dietetika?

A diéta a görög eredetű „diaita” életmód, életvitel jelentésű szóból ered. Őseink is alkalmazták már azt a „tudományt”, amely szerint bizonyos nyersanyagok étrendből történő elhagyása, vagy épp ellenkezőleg, az előnyben részesítése hozzájárul bizonyos tünetek csökkentéséhez, fokozhatja jóllétünket.

Már Hippokrates is komolyan foglalkozott a táplálkozás tudományával.

A diéta célja a betegségek elkerülése, a meglévő tünetek csökkentése, alkalmazkodás bizonyos meglévő kórállapotokhoz, és szelíd gyógymód az orvosi terápia kiegészítőjeként.

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében.

Ki a dietetikus?

A dietetikus szakember főiskolai végzettséggel rendelkező egészségtudományi szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit ülteti át a mindennapi gyakorlatba az egészséges emberek egészségének megőrzése, illetve a beteg emberek gyógyulása vagy tüneteiknek csökkentése érdekében.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

Akkor forduljunk dietetikushoz, ha szeretnénk segítséget kérni életmód változtatásban, az egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Ez jelenti az úgynevezett prevenciót.

Túlsúly, elhízás esetében.

Speciális táplálkozási igények  – például táplálékallergia – felmerülése esetén.

Olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, vagy lassítani képes az állapotromlást.

Miben tud segíteni a dietetikus, pontosabban mi a konzultációk alkalmával a páciens felé vállat feladat?

 1. Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanítása. Eligazodás az elérhető információk tengerében.
 2. Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanítása.
 3. Kialakult Anyagcsere betegségek mérséklése érdekében történő étrendi változtatások megtanításában:
  • magas koleszterin
  • magas vérzsír szintek
  • magas húgysav
  • zsírmáj (steatózis)
  • inzulinrezisztencia
  • csökkent glükóz tolerancia
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás betegség.
 4. Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakításában.
 5. Cukorbetegség esetében.
 6. Emésztőrendszeri problémák esetében
  • irritábilis bélszindróma, IBS vagy FGID
  • gyulladásos bélbetegséges – IBD (Crohn, Colitis Ulcerosa)
  • májbetetegségek
  • epebetegség
  • felszívódási zavarok: laktóz, fruktóz felszívódási zavar (érzékenység).
 7. Coeliakia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követő étrendi, konyhatechnológai alapok megismertetésében.
 8. Allergiák esetében: tejfehérje, tojás.
 9. Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakítása céljából.
 • Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


NÉVJEGY:

Arany Hajnalka
dietetikus, agrármérnök

„Eredendő végzettségem szerint okleves agrármérnök vagyok, a Szent István Egyetemen végeztem. Fiatal felnőttkori álmom volt, hogy táplálkozástudománnyal foglalkozhassak, így elkezdtem a dietetikai képzést a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán és 2019 nyarán kaptam meg a diplomám. Ez a döntés életem legjobb döntése volt, nagyon szeretem a hivatásom. A diplomám megszerzését követően klinikai terápiás dietetikusként gyermekklinikán helyezkedtem el, így elsősorban gyermekekkel foglalkoztam, foglalkozom. Azonban olyan kórállapotok, betegségek fordulnak elő a pácienskörömben, amelyek felnőttek esetében is jelen vannak. Ezért a megszerzett tapasztalatom alapján felnőtt és gyermek páciensek egyaránt fordulhatnak hozzám. Fontosnak tartom az egyénre szabott táplálkozást, törekszem arra, hogy a pácienseimet adottságaikhoz, lehetőségeikhez, igényeikhez, kitűzött céljaikhoz leginkább megfelelő étrendi tanácsokkal lássam el. Ugyancsak fontos számomra a friss táplálkozási trendek és a szakmai ajánlások nyomon követését.

Speciális szakterületek, amelyekkel foglalkozom:

 • Gyulladásos bélbetegségek- IBD
 • Irritábilis bélszindróma
 • Veseelégtelenség
 • Táplálkozási zavarok: anorexia és bulemia nervosa
 • Szív és érrendszer védő étrend

 

Arany Hajnalka

Panoráma Poliklinika

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább